STS precizează că, pentru a putea utiliza acest număr, este obligatorie înscrierea în baza de date a serviciului 112, potrivit informațiilor ce vor fi publicate pe website-ul www.112.ro. Accesarea site-ului va fi posibilă începând de la data de 26.10.2015, la ora 13,00.
Înregistrarea în baza de date a serviciului 112 se poate realiza prin depunerea documentelor la birourile temporare de asistență la înregistrare sau la unul dintre sediile STS din București sau din țară, transmiterea prin poștă sau prin completarea formularului online aflat pe website-ul www.112.ro.
Pentru înregistrare trebuie depuse următoarele documente: cerere de înregistrare, copia actului de identitate al persoanei cu dizabilități sau al reprezentantului legal, copiile actelor care atestă dizabilitatea și copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.
Serviciul de Telecomunicații Speciale precizează că în cazul în care o persoană cu dizabilități are o urgență aceasta trebuie să sune la 112, unde va răspunde un operator, dar nu va iniția un dialog cu aceasta, deoarece va fi identificată automat de sistem ca fiind o persoană cu dizabilități de auz și/ sau vorbire. Ulterior, persoana respectivă va primi un SMS cu textul: „Trimiteți SMS la 113 cu urgența și adresa incidentului”, la care va răspunde printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgența și indicând cu exactitate adresa, inclusiv județul. După transmiterea SMS-ului, STS spune că este posibil ca persoana cu dizabilități să mai primească mesaje din partea operatorului 112 cu întrebări suplimentare, acesta urmând să transmită datele agențiilor de intervenție.
STS atrage atenția că apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 constituie contravenție, faptele fiind sancționate cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.
Sursa: http://www.stiripesurse.ro/