Sperante cat China: Investitorilor cu ochii oblici le-a placut Bacaul

Dupa doua zile de vizite la HIT Hemeiusi si la Aeroportul Bacau, dupa discutii cu toate varfurile judetului, oamenii de afaceri chinezi par multumiti de ce-au vazut si ce-au auzit. Raspunsul la intrebarea „vin ori ba” va veni destul de repede, oricum, inainte de 1 ianuarie 2007.

Sunt chinezi get-beget, dar se prezinta ca David sau Henry. Asta pentru ca numele lor sunt aproape imposibil de pronuntat de europeni, iar de retinut nici nu poate fi vorba. Sunt in conducerea unei corporatii care este in top 10 in China. Divizia lor de constructii are o capacitate de a realiza 3-4 milioane de metri patrati anual, adica ar putea intr-un singur an sa ridice un oras de marimea Bacaului.

Cat despre anvergura afacerilor in inalta tehnologie, este suficient sa spunem ca gestioneaza un Parc tehnico-stiintific de 100 de hilometri patrati, unde lucreaza 30.000 de companii cu 500.000 de angajati. Au auzit de Bacau in timpul vizitei presedintelui Basescu in China, atunci cand Adrian Iordache le-a prezentat oportunitatile noastre. Dupa doar o saptamana, chinezii l-au contactat si a inceput pregatirea vizitei.

Au venit si, dupa declaratiile vicepresedintelui CENTEK, David Bao, este foarte posibil sa investeasca in Bacau. De fapt, aceasta a fost o incursiune de prospectare, insa important este faptul ca membrii delegatiei sunt cei care fac recomandari conducerii la varf. Vicepresedintele Bao a declarat ca el si colegii lui sunt interesati atat de HIT (pentru productia de calculatoare), dar si de Aeroport, pe care in considera interesant ca oportunitate de trasnport. Din fericire, Bacaul este singura locatie care ii intereseaza, asa ca sansele sunt mari.

Presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, a manifestat un optimism destul de retinut, in ciuda semnalelor pozitive venite din partea chinezilor. „Noi am prezentat Bacaul ca lider economic in zona Moldovei si cred ca trebuie sa spunem cu totii acelasi lucru”, a spus el la conferinta de presa de joi, privindu-i semnificativ pe ziaristi. Benea a mai subliniat faptul ca delegatia chineza este foarte multumita de faptul ca are un singur partener de discutii, Consiliul Judetean, si nu trebuie sa de piept cu birocratia (si nu numai) de la Bucuresti.

De ce Romania? De ce Bacau?

Vicepresedintele Bao nu s-a ferit sa declare ca interesul corproratiei pe care o resrezinta este sa construiasca aici un cap de pod, in perspectiva probabilei noastre aderari la Uniunea Europeana. „In 6 luni, Romania va deveni membru al UE, de aceea trebuie sa prindem acest ultim tren”, a spus Bao.

Daca vor demara afacerea in acest interval, chinezii vor avea posibilitatea sa-si vanda produsele in toata Europa, fara restrictii sau suprataxe. Si alegerea Bacaului are un motiv bine intemeiat.

Suntem la aproximativ 150 de kilometri de viitoarea granita a UE, dar suntem in UE! Aceasta pozitionare aproape de extrema estica aduce avantajul unor costuri mai mici cu transportul dinspre China a materiilor prime sau subansamblelor.

Nelu BROSTEANU

Adauga un comentariu

*