Astazi România serbeaza Ziua Tipografului. Data a fost aleasa spre a comemora un eveniment mai putin placut. In 1918, dupa Marea Unire, 600 de tipografi bucuresteni si multi alti muncitori, au declarat greva si au demonstrat pentru drepturi precum ziua de lucru de 8 ore si marirea salariilor, dar si pentru “Libertatea presei”. Ajuns in Piata Teatrului National, grupul de muncitori este intampinat cu focuri de arme de catre ofiterii si soldatii Regimentului de vanatori de munte postati din timp pe strada Campineanu. In urma acestui eveniment rezulta zeci de morti si raniti din randurile muncitorilor. Tiparul a revolutionat cultura universala si a permis raspandirea cunoasterii in lume. In 1450 Gutenberg a inventat tiparul cu litere mobile. In România anul 1508 a marcat prima carte tiparita la Targoviste de catre Macarie. In 1550 se infiinteaza prima tiografie din România, la Cluj. Tipografii sunt primii muncitori care se organizeaza in asociatii, inca din 1846, datorita gradului de cultura dobandit prin munca lor. Astfel, in 1921 ei sunt primii care semneaza un contract colectiv de munca. Progresul adus de stiinta a inlocuit munca grea a zetarilor cu tehnoredactarea. Doar mirosul de cerneala proaspata mai aminteste de inceputurile tipografiei.
In 1996 la aceasta data a fost prezent design-ului bancnotelor si monedelor Euro, ca un omagiu adus tipografilor.
In 1863 Guvernul Kogalniceanu voteaza legea secularizarii averilor manastiresti, deziderat al Revolutiei de la 1848.
In 1990 este infiintat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii – CSAT- ce are ca scop declarant “organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si siguranta statului in timp de pace, cat și de razboi”.
In 2003 presedintele irakian Saddam Hussein este capturat in apropierea orasului Tikrit.
In 2005 se inaugureaza noul sediu al Bibliotecii Academiei Române.
In 1787 se naste Heinrich Heine, poet german; in 1816, Werner von Siemens, inginer și industriaș german ; in 1893, Gheorghe Atanasiu, fizician român, membru al Academiei Române; in 1900, Ionel Perlea – compozitor si dirijor român, iar in 1929, Christopher Plummer – actor canadian de teatru si film.
In 1466 moare Donatello, sculptor italian, primul si cel mai stralucit sculptor din pragul Renasterii ; in 1784, Samuel Johnson, scriitor și lexicograf britanic; in 1948, Zaharia Bârsan – dramaturg român, fondatorul Teatrului National din Cluj si primul sau director, iar 1983, Nichita Stanescu – poet si eseist român, laureat al Premiului Herder in 1975.