In 1835 apare pentru prima oara o rubrica de sah in ziarul britanic “Bells Life”.
In 1880 alpinistul britanic Edward Whymper devine primul om care urca varful Chimborazo de 6.267 m inaltime, unul dintre cele mai inalte varfuri ale Anziilor Cordilieri.
In 1926 Parlamentul voteaza indepartarea printului Carol (viitorul rege Carol al II-lea) de la succesiune prin “Actul de la 4 ianuarie” si recunoasterea printului Mihai ca principe mostenitor al României – minor in acea perioada; astfel, pe timpul minoratului sau s-a instituit o regenta formata din patriarhul Miron Cristea, presedintele Inaltei Curti de Casatie – Gheorghe Buzdugan si printul Nicolae de Hohenzollern.
In 1999 incepe “Greva minerilor din Valea Jiului” cand aproape 15.000 de mineri de la Compania Nationala a Huilei din Valea Jiului cer marirea salariilor si renuntarea la programul de inchidere a minelor nerentabile, amenintand ca vin la Bucuresti in cazul in care revendicarile lor nu vor fi satisfacute, insa Guvernul refuza orice negociere.
In 2006 Ariel Sharon, premierul Israelului, sufera un masiv atac cerebral, urmat de hemoragii puternice si este operat de trei ori, apoi este plasat de medici in coma profunda pentru a-i proteja creierul de alte leziuni.
In 2010 este inaugurata oficial cea mai inalta cladire din lume – Burj Khalifa – cu o inaltime de 828 m.
In 1643 se naste Isaac Newton, fizician, matematician si astronom englez; in 1809, Louis Braille – pedagog francez, inventatorul alfabetului Braille; in 1841, Petru Poni – chimist si mineralog român, unul dintre fondatorii scolii românesti de chimie; in 1946, Mihai Constantinescu – cantaret român, iar in 1969, Boris Berezovski – pianist rus.
In 1915 moare Anton von Werner, pictor german; in 1954, Elena Farago (Elena Paximade) – poet simbolist; in 1960, Albert Camus – filozof si scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1957, iar in 2006, Irving Layton (nascut cu numele Israel Pincu Lazarovici) – poet canadian de origine româna.