Stresul este o stare intensă şi neplăcută care, pe termen lung, are efecte negative asupra sănătăţii, performanţelor şi productivității. Stresul este o reacție individuală şi rezultatul interacțiunii dintre exigentele mediului pe de o parte şi resursele, capacităţile şi posibilitățile individului pe de altă parte.
Simptomele stresului
Simptome fizice: dureri de cap, tensiune, stare de oboseala, lipsa relaxării, indigestie, palpitații, dificultăţi respiratorii, stare de voma, iritații ale pielii, stare de leșin, transpirație excesivă, susceptibilitate la alergii, constipație sau diaree, creștere sau scădere rapidă în greutate, frecvente răceli, gripe sau alte infecții minore.
Simptome pe plan intelectual: dificultăţi în luarea deciziilor, tulburări de memorie, incapacitatea de concentrare, tulburări ale somnului, stare de îngrijorare, lipsa de ordine în gândire, erori, intuiție scăzuta, persistenta gândirii negative, gândire pe termen scurt mai mult decât pe termen lung și decizii pripite.
Simptome pe plan emoțional: nervozitate, iritabilitate, anxietate, sentimentul de insecuritate, proasta dispoziție, sensibilitate mare la critici, mai multă suspiciune, deprimare, sentiment de încordare nervoasă, mai multă îngrijorare fără motiv, lipsa entuziasmului, lipsa simțului umorului, mai putina satisfacție în viață, lipsa motivației, subestimare, pierderea încrederii în sine și lipsa satisfacției în munca.
Schimbări de comportament: neliniște, agitație, sociabilitate redusă, pierderea apetitului sau supraalimentare, insomnie, consum mai mare de alcool, consum mai mare de țigări, continuarea lucrului acasă, prea preocupat de problemele de serviciu pentru a se relaxa şi a se ocupa de propria persoană, tendința de a minți pentru a acoperi greșelile, comportament necorespunzător (tendința de a se certa,abuzuri verbale), productivitate redusa, predispoziție spre accidente de muncă și dificultate în vorbire.
Alimentația ne influenţează foarte mult și dispoziţia. Aşa că, dată viitoare când te simţi simţi stresat şi copleşit de lucrurile pe care le ai de făcut, încearcă să înlocuieşti mâncarea procesată cu grăsimi sănătoase, carbohidraţi complecşi sau proteine slabe.
Astfel vă prezentăm câteva alimente care ne ajuta în combaterea stărilor de stres și ne ajută atât în depașirea lor cât și din punct de vedere al sănătății.
Fulgii de ovăz
Carbohidraţii complecşi din fulgii de ovăz cresc nivelul de serotonină şi au un efect de calmarea asupra creierului. Fulgii de ovăz creează o stare de comfort emoţional, au un nivel ridicat de antioxidanţi şi dau un sentiment liniştitor, care poate contribui la reducerea stresului.
Portocalele
Portocalele sunt bogate în vitamina C care ajută la stimularea imunităţii, dar ştiaţi că această vitamină ne poate ajuta organismul să atenueze senzaţia de stres? Când suntem stresaţi, corpul nostru eliberează mai mulţi radicali liberi, iar vitamina C din portocale ajută la neutralizarea radicalilor liberi.
Nucile
Când te simţi stresat este un moment bun pentru a ronţăi o mână de nuci! Nucile conţin acid alfa-linolenic şi omega 3 care poate reduce tensiunea arterială. În plus are rolul de a preveni fluctuaţile hormonilor de stres şi de a proteja împotriva schimbărilor stărilor de emoţionale. Simplul act de a ronţăi orice tip de nuci poate ajuta la ameliorarea sentimentelor de agresiune.
Fructele de pădure
Fie că este vorba afine, zmeură sau căpşuni, aceste fructe sunt o bogată sursă de antioxidanti, benefici în ameliorarea stresului. Fructele de pădure sunt, de asemenea o sursă excelenta de vitamina C, care menţine nivelul de cortizol sub control.
Ciocolata neagră
Ciocolata are o legătură de necontestat cu starea de spirit, sunt de părere majoritatea nutriţioniştilor. S-a observat că persoanele stresate sau triste tind să consume mai multă ciocolată pentru a-şi îmbunătăţi dispoziţia. Nu este nevoie să renunţaţi la ciocolată în momentele presante, doar asiguraţivă că alegeţi o ciocolată cu un procent de peste 70% cacao, bogată în antioxidanţi, ceea ce va face să ne simţim mai calmi şi mai relaxaţi.
Ceaiul de muşeţel
Actul de bea orice băutură caldă poate fi foarte liniştitor atunci când suntem stresaţi. Ceaiul de muşetel, în special, este o băutură cu un efect calmant. Mai mult decât atây, este ajutorul perfect pentru un somn liniştitor!
Brânza de vaci
Alegeţi brânză de vaci cu un conţinut scăzut de grăsimi, presăraţi câteva seminţe de in şi o mână de afine şi aţi obţinut remediul perfect în lupta cu stresul. Carbohidraţii conferă energie şi serotonină, în timp ce fructele de pădure controlează nivelul hormonilor de stres.
Sparanghel
Există numeroase studii care atrag atenţia asupra legăturii dintre despresie şi concentraţii mici ale acidului folic. Fiert sau crud, în salate sau preparat la grătar, sparanghelul este foarte bogat în folaţi, care sunt esenţiali în păstrarea calmului în orice situaţie şi poate ajuta la reducerea stresului.