Paragina. Acesta este cuvantul care caracterizeaza starea jalnica in care se afla, in acest moment, ceea ce pentru bacauani era o adevarata mandrie si oaza de liniste, adica Strandul „Tineretului”. Un loc care a devenit in timp sinistru, din cauza bazinelor goale, a mizeriei si a delasarii in care a fost lasat de autoritati. Spatiile verzi nu sunt ingrijite, gunoaiele troneaza pe fundul bazinelor, vopseaua este coscovita. Mai mult, bazinul olimpic a inceput sa cada, bucata cu bucata, iar gardurile de piatra care imprejmuiesc strandul, sa dispara.
Oficial, de la 1 iunie, toate strandurile bacauane sunt deschise. Toate, adica doar Strandul „Letea”, pentru ca „Tineretului” ramane pe uscat al treilea an consecutiv.
Paragina. Acesta este cuvantul care caracterizeaza starea jalnica in care se afla, in acest moment, ceea ce pentru bacauani era o adevarata mandrie si oaza de liniste, adica Strandul „Tineretului”. Un loc care a devenit in timp sinistru, din cauza bazinelor goale, a mizeriei si a delasarii in care a fost lasat de autoritati.
Spatiile verzi nu sunt ingrijite, gunoaiele troneaza pe fundul bazinelor, vopseaua este coscovita. Mai mult, bazinul olimpic a inceput sa cada, bucata cu bucata, iar gardurile de piatra care imprejmuiesc strandul, sa dispara.
Roata, odata un simbol al strandului, este acum mancata de rugina, la fel ca si leaganele pentru copii, din micul parc de joaca. Placi de beton sarite, buruieni, spatii comerciale „moarte”, WC-uri inchise cu lacate mari ruginite, dusuri nefunctionale.
Cainii vagabonzi si casele de carton ale tiganilor, aciuati pe langa strand, intregesc peisajul dezolant intins pe circa 35.000 de metri patrati.
Pretentii prea mari
Pentru a scoate ceva profit, reprezentantii administratiei locale s-au gandit ca nu ar fi rau sa paseze investitiile in aceasta locatie catre o firma privata. Adica sa concesioneze zona pe 25 de ani. Numai ca au impus pentru viitorii proprietari conditii drastice: bazine de inot cu faianta si gresie, patinoar, teren de tenis, teren artificial de fotbal si un parc pentru copii.
Toate acestea, dupa ce licitatia are deja un pret de pornire de 500 de milioane de lei.
„A fost o prima licitatie, dar n-a venit nimeni, ne-a spus un angajat al Primariei. Sunt conditii draconice si la ce este de facut aici pentru a deveni un spatiu functional, nu se baga nimeni daca Primaria nu mai cedeaza din pretentii. Si-asa, daca va castiga cineva viitoarea licitatie, pana se pornesc lucrarile, pana se vor misca lucrurile, va trece vara. A treia vara consecutiv in care strandul sta pe uscat”.
Scripat persevereaza
Viceprimarul Constantin Scripat a recunoscut, destul de incurcat, ca Strandul „Tineretului” este intr-o stare jalnica. Intrebat de ce Primaria a organizat asa tarziu licitatie pentru concesionarea strandului, Scripat a dat o explicatie destul de confuza:
„Pai, trebuia hotarare de Consiliu Local si, pe urma, am considerat ca investitiile sunt prea mari…”. Sincer, n-am inteles nimic! Nici despre conditiile exagerate impuse la licitatie unui eventual investitor – 500 de milioane taxa de concesiune plus investitii care se ridica la cateva miliarde bune – n-am reusit sa aflam mare lucru:
„Intr-adevar, la prima licitatie (desfasurata in luna mai, n.n.) nu s-a prezentat nimeni. Se poate sa fi cerut prea mult.” Cu toate acestea, este foarte posibil ca si la urmatoarea licitatie, care va avea loc in jurul datei de 15 iunie, sa fie mentinute aceleasi conditii care au alungat potentialii doritori.
Si atunci, vom ajunge la cuvintele pline de intelepciune ale viceprimarului Scripat: „Daca n-a venit niciun ofertant, inseamna ca n-a venit!”.
Octavian MANDRILA