Razboiul pietarilor: Lipovenii strica socoteala samsarilor

In Piata Centrala, comerciantii de zarzavaturi sustin ca nu le mai merg afacerile din cauza celor aproximativ 50 de lipoveni veniti din satele judetului Iasi, care au scos la vânzare marfa la preturi mici. In plus, seceta din vara trecuta, le-a pus recolta pe chituci.

Mai toti pietarii spun ca le-au scazut vânzarile, comparativ cu anul trecut, cu mai bine de 30 la suta. „Am bagat o groaza de bani in samânta de cartofi si nu am scos mai nimic. Nu am avut bani de udat. Cred ca asta e politica! De sus se vrea ca sa se distruga agricultura si sa cumparam totul din strainatate. Totul e intentionat!”, crede Ioana Radu, o sateanca de 40 de ani din Damienesti. Ea este revoltata ca, anul acesta, au „navalit” cu preturi mici, pietarii lipoveni, din Iasi. „Lipovenii astia au stricat piata! Vin cu preturi la jumatate fata de ale noastre. Noi nu mai putem sa le ridicam din cauza lor. Sa le vânda acolo, la ei! In plus, nici macar nu au marfa buna. Au partunjelul ofilit. Si legatura de marar e mica”, a spus Anica Bogdan, o femeie de 51 de ani din Letea Veche.

„Vând ieftin, ca nu vreau sa se strice marfa!”

La rândul lor, lipovenii ieseni Iasi sustin ca vând marfa ieftin deoarece o aduc de la distanta mare si risca sa li se strice. „Un oras mai apropiat de noi este Pascaniul. Acolo, nu este piata mare. Mai bine venim la Bacau. Aici se vinde bine!”, a spus Vasa Ermolai, de 51 de ani, din comuna Stolniceni Prajescu, judetul Iasi. Ea afirma ca nu scade preturile la zarzavaturi, deoarece sunt producatori agricoli si au cheltuit mult la lucrarile agricole. „Cei care fac bisnita mai scad la pret. Noi, nu! Am muncit pentru produsele astea!”, spune femeia. Lipovenii spun ca vor pleca din Piata Centrala abia dupa Pasti. „Nu mai stam decât maxim zece zile. Apoi, mergem acasa si nu mai venim in Bacau pâna la anul”, a spus Natasa Adoamnei de 50 de ani, o alta comercianta de zarzavat din judetul Iasi.

Lapte, in bidoane refolosite

Comerciantii de lapte spun ca, desi este perioada postului, laptele este la mare cautare. Acestia il vând in bidoane de palstic refolosite. „Cele ecologice sunt scumpe. Eu am si bidoane de unica folosinta. Asta inseamna ca trebuie sa mai cresc pretul laptelui cu 50 de bani. Ca bidoanele alea le cumpar. Mai bine il vând mai ieftin. Nu se intâmpla nimic”, a spus Maria Dragomir, de 65 de ani din Bibiresti.

Mieii se vând pe sub tejghea

Desi Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau a decis ca perioada de comercializare a mieilor in piete sa inceapa la sfârsitul aceste saptamâni, ciobanii au inceput sa ii vânda pe sub mâna. „Nu am niciun miel la mine, dar cine vrea poate sa cumpere pe sub mna. Mâine dimineata pot aduce vreo doi”, a spus o femeie din Negri.

DSVSA: „Dimineata, control!”

Reprezentantii DSVSA sustin ca azi, vor incepe controlul in hala de brânzeturi din Piata Centrala. „Cine vinde laptele in bidoane refolosite, risca o amenda cuprinsa intre 500 si 1000 de lei”, a declarat Gheorghita Vlad, seful Biroului de Igiena din cadrul DSVSA Bacau

Preturi:

Bidon de lapte (2 litri) – 5 lei
Cas de oaie – 13-15 lei kg
Urda – 10 lei kg
Brânza de vaci – 10 lei kg
Oua – 50 de bani
Telemea de bivolita – 12 lei kg
Marar, Patrunjel, Loboda – 50 bani legatura
Ridichi, Salata verde – 1 leu legatura
Morcov – 2 lei legatura
Ceapa – 1,50 lei kg
Ceapa verde – 1 leu legatura
Usturoi – 6 lei kg

Olimpia FILIP

Comentarii

  1. CEVA MAI INTERESANT

    PRESEDINTELE CONSILIULUI JUDETEAN BACAU, DRAGOS BENEA, VA PROMOVA INTERESELE JUDETULUI BACAU IN EMISIUNEA “NASUL” DIN ACEASTA SEARA LA B1TV

Adauga un comentariu

*