Semnificatiile zilei de 27 ianuarie

holocaustAstazi este Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Aceasta comemorare a fost decisa printr-o Rezolutie a Adunarii Generale a Natiunilor Unite din 2005.

27 ianuarie este data la care, in 1945, cel mai mare lagar nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astazi in Polonia) a fost eliberat de armata sovietica. Inainte de rezolutia ONU, se instituisera zile nationale de comemorare a Holocaustului, cum era si cea din Germania, “Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus” – Ziua Comemorarii Victimelor National-Socialismului – stabilita printr-un decret al Presedintelui Germaniei, Roman Herzog, la 3 ianuarie 1996, iar din 2001, 27 ianuarie fusese instituita Ziua Holocaustului si in Regatul Unit. Aceasta Rezolutie respinge orice negare a Holocaustului si incurajeaza statele membre ale Adunarii Generale a ONU sa transmita viitoarelor generatii lectia genocidului pentru ca aceasta pagina neagra a istoriei sa nu se mai repete. Nu este cunoscut numarul exact al evreilor ucisi in Holocaust, insa cifra cel mai frecvent notata de istorici este de 6 milioane. Holocaustului se adauga si peste 5 milioane de alte victime ale atrocitatilor naziste: polonezi, romi, homosexuali, persoanele cu handicap si adepti ai sectei “Martorii lui Iehova”, toti etichetati drept “dusmani ai statului german”. Au fost ucisi in total 1,5 milioane de copii. “Natiunile Unite nu trebuie sa uite niciodata ca au fost create ca un raspuns la teribilul flagel reprezentat de Nazism”, declara in 2005 secretarul general al organizatiei, Kofi Annan. “Este usor sa spui ‘Asa ceva nu se va mai intampla niciodata’, dar este mult mai greu sa si actionezi in acest sens “, a mai subliniat Annan. In aceasta zi se aduc aduc omagii, se aprind lumanari si au loc marsuri ale durerii in memoria victimelor Holocaustului. Sunt gesturi simbolice, carora li se adauga Memorialele Holocaustului “Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin sau alte zeci de astfel de institutii din marile orase ale Europei, Statelor Unite ale Americii, Asiei sau din Israel, care tin vie amintirea victimelor genocidului.

In 1880 Thomas Edison primeste brevetul de inventie pentru sursa sa de iluminare incandescenta.

In 1888 este fondata, la Washington, “National Geographic Society”.

In 1903 este fondata Confederatia patronala UGIR – Uniunea Generala a Industriasilor din România – actual denumita “UGIR-1903”.

In 1967 este semnat de catre URSS, SUA si Marea Britanie ”Tratatul privind utilizarea pasnica a spatiului cosmic pentru urmatorii 60 de ani”, ce va intra in vigoare la 10 octombrie.

In 1756 se naste Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor austriac; in 1775, Friedrich von Schelling – filozof german; in 1832, Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) – scriitor si matematician englez; in 1936, Florin Piersic – actor român de teatru si film; in 1942, Alexandru Mironov – scriitor, jurnalist si politician român; in 1974, Andrei Pavel – jucator român de tenis; in 1975, Narcisa Suciu – interpreta, textiera si compozitoare româna, iar in 1978, Catalin Maruta – realizator TV român.

In 1901 moare Giuseppe Verdi – compozitor italian; in 1983, Louis de Funès – actor francez de teatru si film, iar in 2015, Charles Hard Townes – fizician american, laureat Nobel pentru Fizica in 1964.

Adauga un comentariu

*