Inul este de multă vreme considerat un aliment benefic şi este folosit în mod tradiţional în produse de brutărie şi cereale. În ultimii ani, seminţele de in au câştigat tot mai multă faimă odată cu popularitatea dietei Budwig (care foloseşte seminţele de in şi brânza de vaci ca etapă a unui proces de vindecare, folosit mai ales în cazul cancerului) şi utilizarea acestuia în produse dedicate curăţării colonului, dar şi sub formă de pudră alături de alte superalimente.
Indiferent de modul în care îl foloseşti, inul este o sămânţă care nu trebuie să-ţi lipsească din casă datorită puterilor sale vindecătoare.
Trei dintre cele mai importante propietăţi ale inului sunt: conţinutul ridicat de Omega 3, lignani şi procentul de mucilagiu. De fapt, inul a fost promovat ca sursa principal de Omega 3 şi lignani. Un procent ridicat în această sămânţă îl constituie lignanii, fiind singura planta care deţine cel mai bogat depozit de lignani şi fibre. Aceştia reprezintă un grup de compuşi naturali găsiţi doar în plante, având compoziţia chimică asemănătoare cu a estrogenului şi a antioxidanţilor.
Ce nutrienţi conţin seminţele de in?
- O sursă execelentă de vitamina B, inclusiv tiamină (B1), B6, folaţi (B9), niacin (B3), riboflavin (B2) şi acid pantothenic (B5)
-
O sursă excelentă de vitamina E
- O sursă bogată de mangan, mageneziu, fosfor şi cupru
- O bună sursă de fier, calciu, potasiu, zinc şi seleniu
-
Sursă de proteină vegetală (18% proteine)
- Sursă de acizi graşi, în special omega 3
- Sursă de fibră dietetică
O veste bună este că aceste seminţe nu conţin gluten, putând fi consumate în siguranţă de persoanele cu intoleranţă la gluten sau boala Celiacă.
Cu acest mix incredibil de nutrienţi, nu-i de mirare că inul este un aliment atât de apreciat!
Efectele benefice ale seminţelor de in
Aşasar inul are toţi aceşti nutrienţi incredibili, dar ce însemană mai exact pentru sănătatea ta? Ei, bine se pare că există o adevărată listă de beneficii pentru sănătate, printre care se numără:
- Creşte absorbţia nutrienţilor
- Detoxificarea colonului
- Păr şi unghii strălucitoare
- Reduce inflamaţia
- Ajută la scăderea în greutate
- Ajută la scăderea colesterolului
- Ajută la digestie
- Previne cancerul de sân, prostată, ovarian şi de colon
- Ameliorează simptomele menopauzei
- Sprijină sistemul imunitar
- Scade nivelul zahărului din sânge
Sursa: http://www.csid.ro