Studiu pentru perevenirea riscul accidentului vascular cerebral

cum-prevenim-un-accident-vascular-cerebralAi mult mai mult control asupra prevenirii riscului unui accident vascular cerebral decât ai crede. Un nou studiu prezentat a Conferinţa Internaţională a Asociaţiei Americane de Accidente Vascular-Cerebrale a oferit “reţeta“ exactă înn privinţa orelor de somn şi a exerciţiilor fizice pe care trebuie să le faci pentru a reduce riscului unei astfel de afecţiuni.
Cercetătorii de la Departamentul de la Sănătatea Populaţiei de la Centrul Medical Langone din New York au analizat stilul de viaţă şi starea de sănătate a peste 288 888 de adulţi. Aproximativ jumatate dintre participanţii la studiu aveau vârste peste 45 de ani,  iar 77% dintre ei erau albi.
Oamenii de ştiinţă au calcultat cât dorm şi ce tip de activitităţi fizice iau parte (printre acestea se număra mersul, înotul, mersul pe bicicletă şi grădinăritul). Aceşti au identificat şi persoanele care au suferit un atac vascular cerebral.
Studiul a arătat că persoanele care dormeau 7-8 pe noapte au înregistrat cu risc cu 25% de a suferi un accident vascular cerebral. Cele care aveau un somn sănătos şi erau implicat în activităţi fizice de 30 de minute până la o oră de 3-6 ori pe săptămână au redus riscul unui infarct semnificativ.
Pe de altă parte, persoanele care dormeau mai puţin de 7 ore pe noapte au prezentat un risc crescut cu 22% de a suferi un accident vascular. Cu toate acestea, cea mai afectată categorie a fost cea a persoanelor care dorm mai mult. Subiecţii care dormeau mai multe de 8 ore pe noapte prezentau un risc de 146% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral.
Doctorul Suzanne Steinbaum, cardiolog la Spitalul Lenox Hill din New York atrage atenţia : “Exact asta le spun pacienţilor mei. Un element important de apreciat din astfel de studii este faptul că le permite oamenilor să înţeleagă cât de mult control au de fapt asupra unor lucruri precum bolile cardiovasculare şi infarctul.”
„Rolul unui somn sănătos este crucial în reducerea riscului de a suferi un accident vascular cerebral sau alte boli. Din păcate, această importanţă nu este cunoscută de foarte mulţi oameni”, subliniază doctorul Steinbaum.
“Pentru a o perioadă lungă de timp nu a vorbit nimeni despre importanţa somnului. În privinţa anumitor lucruri, toată lumea a primit mesajul. Să luăm de exemplu fumatul, toată lumea a înţeles că este dăunător. Alimentele prăjite şi mâncarea de tip fast-food- toată lumea ştie că sunt benefice pentru strarea de sănătate. Chiar şi persoanele care urmează o astfel de dietă ştiu că nu este bine pentru ei. Cred că în privinţa somnului lucrurile nu sunt la fel de clare. ”, menţionează Steinbaum.
Cercetătorii sunt de părere că dăcă oamenii ar şti cu exactitate numărul orelor de somn şi ce tip de exerciţii fizice ar putea să îi ajute ar fi mai motivaţi. 
În Romania, o persoană din opt care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) sau un accident ischemic tranzitor (AIT) riscă să dezvolte, în următoarea săptămână, un nou AVC, dacă nu este pus un diagnostic rapid şi nu este administrat imediat tratmentul adecvat. Conform datelor statistice, România ocupă locul 3 în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la incidenţa AVC, cât şi la mortalitatea secundară bolilor cerebrovasculare.
Şi mai îngrijorător este faptul că incidenţa AVC a crescut în rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani. În prezent, peste 31% din numărul total de pacienţi cu AVC au vârstă cuprinsă între 20 şi 64 de ani, comparativ cu 25% în 1990. Bolile cerebrovasculare au, în România, o rată a deceselor de patru ori mai mare decât în alte ţări europene şi de şapte ori mai mare decât în SUA.
Somnul şi mişcarea scad riscul de a suferi un accident vascular cerebral
Doctorul Steinbaum a explicat că în lipsa unui somn de refacere, nivelul hormonului stresului creşte, iar somnul insuficient este asociat calcifierii arterelor. Somnul insuficient este de asemenea asociat cu hipertensiunea, un factor de risc important în cazul ACV.
“Somnul în sine este de fapt un element care creşte riscul multor altor factori care cauzează boli cardiovasculare, fie că vorbim de tensiunea arterială sau comportamentul persoanelor în momentul în care sunt obosite. De exemplu, atunci când este obosită majoritatea oamenilor tind să uite de sală sau alte activităţi fizice şi fac alegeri alimentare nesănătoase.”
Faptul că prea mult somn a crescut riscul unui AVC este o informaţie valoroasă şi ridică întrebări în privinţa stării de sănătate a persoanelor care petrec prea mult itmp în pat. Să fie oare un semn că acestea suferă de obezitate, boli cronice sau depresie printre alte probleme de sănătate?
În ceea ce priveşte activitatea fizică, Steinbaum explică: “Mişcarea este fără îndoială cel mai bun medicament – păstrează arterele sănătoase, scade nivelul colesterolului şi al tensiunii. Dar dacă nu dormi suficient, nu te poţi antrena corect. Pe scurt, totul se reduce la mişcare, un somn sănătos şi o dietă echilibrată. Dacă respecţi aceşti trei factori, nu ar trebui să îţi faci griji în privinţa unui accident cerebral vascular. ”
Sursa: http://www.csid.ro

Adauga un comentariu

*