Iubeste Româneste de Dragobete!

dragobete (2)Astazi serbam Dragobetele, sarbatoarea autohtona a iubirii. Este o sarbatoare cu etimologie dacica, Dragobete fiind pentru daci o divinitate asemanatoare lui Cupidon al romanilor sau Eros al vechilor greci. In folclorul românesc, Dragobete este fiul Babei Dochia “o fiinta, parte omeneasca si parte ingereasca, un june frumos si nemuritor”, “zeul dragostei si al bunei dispozitii, de ziua lui se organizau petreceri, deseori urmate de casatorii.

El este protectorul si aducatorul iubirii in casa si in suflet” – conform unei legendelor. Ovidiu Focsa, etnograf in cadrul Muzeului de Etnografie al Moldovei, spune ca “despre Dragobete se crede ca este un protector al pasarilor, fiind o sarbatoare strans legata de fertilitate, fecunditate si de renasterea naturii”. Dragobetele mai are si alte nume: “Cap de primavera”, “Cap de vara”, “Sânt Ion de primavera”, “logodnicul pasarilor”, “Dragomiru-Florea” sau “Granguru”.

Oamenii de la tara isi mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor si baietilor care, in ziua lui Dragobete, se primeneau in haine curate, de sarbatoare si porneau cu voie buna spre padure, pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioasa, pe care le asezau la icoane si le foloseau la diverse farmece de dragoste. Inspre ora pranzului, fetele porneau in goana spre sat, fuga fiecareia atragand dupa sine pe baiatul care le indragea. Dupa ce isi prindea aleasa, baiatul ii fura o sarutare in vazul lumii, sarut care simboliza legamantul lor de dragoste pe intregul an de zile. De aici si celebra zicala: “Dragobetele saruta fetele!”.

Cu ocazia zilei de Dragobete, batranii satului acordau o ingrijire speciala animalelor din ograda, dar si pasarilor. Sacrificarea animalelor este interzisa in aceasta zi. Lucrarile campului, tesutul, cusutul, treburile grele ale gospodariei nu sunt permise de in aceasta zi. In schimb, curatenia este permisa, fiind considerata aducatoare de spor si prospetime. Daca vor ca iubirea sa ramana vie de-a lungul anului, tinerii care formeaza un cuplu trebuie sa se sarute de Dragobete. Nu ai voie nici sa plangi in ziua de Dragobete, deoarece se spune ca lacrimile care curg in aceasta zi sunt aducatoare de necazuri si suparari in lunile care vor urma.

In unele zone ale tarii, ajunul zile de Dragobete este asemanator ca simbolistica noptii de Boboteaza. Fetele tinere, curioase sa isi afle ursitul, isi pun busuioc sfintit sub perna, avand credinta ca Dragobete le va ajuta sa gaseasca iubirea adevarata!

Adauga un comentariu

*