Antrenorii personali au început să fie tot mai solicitaţi de către publicul larg pentru a obţine rezultate mai rapide într-un mod cât mai eficient.
Orice antrenor personal îţi va spune că antrenamentele pe care le faci în sală se pot împărţi în două categorii:
- cele destinate scăderii în greutate
- cele pentru creşterea masei musculare
Ceea ce foarte puţini îţi vor spune este că, de cele mai multe ori, cele două categorii se întrepătrund, adică poţi să slăbeşti urmând un protocol destinat creşterii musculaturii şi, de asemenea, poţi să creşti procentul de masă musculară în timp ce încerci să slăbeşti.
Un bun antrenor personal îţi va mai spune că nu exerciţiile pe care le execuţi fac diferenţa dintre rezultate şi eşec, ci mai degrabă modul în care le execuţi. Ca să poţi înţelege procesul prin care organismul tău îşi îngroaşă celulele musculare trebuie să facem un pas înapoi şi să privim imaginea de ansamblu.
Cum creşte masa musculară?
Hipertrofia sau dezvoltarea masei musculare prin creşterea în volum a celulelor este un proces prin care corpul tău reacţionează la stimulii externi. Aşa cum unii dintre dinozauri au evoluat în vertebrate, aşa şi noi evoluăm pe parcursul vieţii în funcţie de mediul în care trăim.
Să zicem că jobul tău implică transportul de mobilă, atunci vei dezvolta o musculatură proeminentă care să te ajute să faci faţă acestei misiuni. Dacă stai toată ziua la birou, probabil că organismul tău se va adapta şi vei dezvolta un strat de grăsime în jurul taliei.
Antrenamentele din sala de fitness nu fac decât să înlocuiască acest stimul extern. Astfel, chiar dacă munceşti de pe scaun toată ziua, îţi vei păcăli corpul să creadă că are nevoie de masă musculară pe care trebuie să o dezvolte.
Privind mai în detaliu, observăm că nu toate exerciţiile din sala de fitness sunt la fel:unele implică folosirea unei singure articulaţii (flexiile cu gantere sau extensiile la aparat pentru triceps), iar altele pot fi executate doar cu ajutorul mai multor articulaţii(genuflexiuni, tracţiuni, flotări).
Cele din urmă sunt mai eficiente pentru dezvoltarea musculaturii pentru că implică mai multe articulaţii, dar şi mai mulţi muşchi.
Conform aceluiaşi principiu, cu cât lucrezi mai mulţi muşchi într-un antrenament cu atât vei ajunge la o musculatură mai proeminentă şi este foarte posibil să pierzi şi din grăsimea de pe abdomen.
Reguli de alimentaţie pentru o musculatură dezvoltată
Regimul alimentar pe care îl urmezi este cel care face diferenţa între creşterea masei musculare şi pierderea în greutate, în termeni specifici, anabolism şi catabolism.
Ce trebuie să reţii:
- un regim hipercaloric (cu multe calorii) duce la creşterea în greutate şi promovează şi hipertrofia. Un aport ridicat de proteine şi lichide este de asemenea necesar.
- un regim alimentar hipocaloric (foarte puţine calorii) obligă corpul să se “canibalizeze” (catabolism) pentru a face rost de energia necesară, din moment ce aceasta nu provine din alimentaţie. Astfel vei pierde o parte din masa musculară şi o parte din celulele adipoase. Atunci când spunem că vrem să slăbim sănătos, ne referim la faptul că dorim să pierdem cât mai multă grăsime, dar în acelaşi timp vrem să păstrăm cât mai mult din musculatură.
Cele mai bune alimente pentru creşterea masei musculare
Regimul alimentar care constă în alimente bogate în proteine, vitamine, minerale,fibre şi acizi graşi esenţiali, combinat cu mişcarea zilnică, este calea cea mai sigură către dezvoltarea armonioasă a musculaturii.
Exemple de alimente PRO-musculatură:
- ouă – surse bogate de proteine, vitamine, minerale, acid folic, fier, fosfor, zinc, riboflavină, care menţin energia pe parcursul zilei şi echilibrează nivelul electrolitic. În plus, ouăle conţin vitamina B12, care distruge depozitele de grăsime şi este indispensabilă pentru contracţia musculară.
- carnea de vită – este o sursă importantă de fier şi zinc, minerale care sprijină dezvoltarea musculaturii, şi creatină, sursă suplimentară de energie.
- somonul – este bogat în acizi graşi Omega 3 şi proteine de calitate care favorizează creşterea masei musculare.
Exerciţii recomandate pentru creşterea musculaturii
Chiar dacă am participat la concursuri de culturism şi sunt un adept al dezvoltării musculaturii pentru susţinerea unui stil de viaţă sănătos, nu sunt de acord cu antrenamentul specific de bodybuilding. Acela funcţionează doar în cazul persoanelor care folosesc steroizi anabolizanţi pentru a creşte nivelul de testosteron al organismului.
Noi, cei care nu recurgem la astfel de substanţe, suntem “nevoiţi” să obţinem mai mult testosteron pe cale naturală, prin antrenamente intense şi cât mai multe grupe musculare implicate la fiecare sesiune de antrenament.
Îţi recomand exerciţii precum flotările, împinsul la piept, genuflexiunile, îndreptările, tracţiunile sau fandările. Încearcă să combini aceste exerciţii într-un mod cât mai variat şi nu uita: nu ai cum să dai greş în combinarea exerciţiilor, dar învaţă să le execuţi cât se poate de corect pentru a atinge scopul urmărit.
Sursa: http://www.csid.ro/