Pentru atâtea studii care blamează oul că ar creşte nivelul de colesterol rău din organism, există tot atâtea cercetări care relevă că persoanele care consumă un ou pe zi au cel mai mic risc să sufere de boli de inimă şi accident vascular cerebral.
De fapt, chiar şi un consum de 2 ouă pe zi este recomandat de către experţii, care spun că riscul de colesterol mărit este semnificativ mai mic în comparaţiile cu beneficiile pe care le poate aduce organismului.
Un ou conţine doar 70 de calorii, este ieftin, uşor de preparat, adorat de către copii dar şi adulţi şi unde mai pui că are şi 6 grame de proteine, ceea ce îl face ideal pentru micul dejun, care este atât de important pentru a ne menţine energia în prima parte a zilei.
Un studiu recent sugerează că ouăle sunt ideale şi pentru persoanele care doresc să slăbească, deoarece creează senzaţia de saţietate pe o perioadă destul de lungă de timp şi nu mai suntem tentaţi să ciugulim alte alimente interzise şi apetitul este redus vizibil.
Quesadilla cu ou
Ingrediente:
- 6 ouă,
- 3 bucăţi de praz,
- o roşie,
- un ardei iute,
- piper,
- tortilla din grâu integral,
- 100 grame brânză vaci degrasată,
- 100 grame rucola,
- 50 grame smântână,
- 50 grame de sos salsa,
- câteva frunze de coriandru proaspăt.
Mod de preparare: amestecaţi ouăle cu prazul tocat mărunt, roşia, ardeiul şi piperul proaspăt măcinat şi turnaţi amestecul într-o tigaie exact cum faceţi în cazul omletei. Într-o altă tigaie puneţi foile de tortilla între care adăugaţi brânza, omleta şi rucola iar deasupra puneţi o foaie de tortilla.
Lăsaţi la foc mediu până partea de dedesubt devine aurie şi întoarceţi pe partea cealaltă, adăugând restul ingredientelor. Se serveşte cu sos salsa, smântână şi frunze de coriandru proaspăt tocat.
Per porţie, acest preparat conţine: 271 de calorii, 15 grame de proteine, 24 de grame carbohidraţi, 9 grame de grăsimi, dintre care 4 grame grăsimi saturate, 296 miligrame colesterol, 4 grame fibre, 2 grame lipide, 393 miligrame sare.
Quiche cu ou şi legume
Ingrediente:
- 200 grame cartofi,
- un albuş de ou bătut,
- o ceapă potrivită tocată mărunt,
- un ardei gras roşu tocat,
- 100 grame de broccoli mărunţit,
- 50 grame brânză degresată,
- 6 ouă întregi,
- 50 grame lapte degresat.
Mod de preparare: Încălziţi cuptorul la 375 de grade. Tăiaţi cartofii feliuţe ca pentru chips-uri, aşezaţi-le într-un vas de yenna şi turnaţi albuşul de ou bătut spumă după care lăsaţi la cuptor 12-15 minute. Reduceţi temperatura din cuptor la 350 de grade.
Separat, într-o tigaie căliţi ceapa tocată mărunt, adăugaţi ardeiul gras şi broccoli. Amestecul şi brânza le turnaţi peste cartofii de la cuptor. Bateţi cele 6 ouă cu laptele şi adăugaţi-le şi pe acestea peste cartofi, după care introduceţi la cuptor quiche-ul pentru 45-50 de minute.
Per porţie, acest preparat conţine: 191 calorii, 20 grame proteine, 18 grame carbohidraţi, 7 grame grăsimi, dintre care 2 grame grăsimi saturate, 193 miligrame colesterol, 2 grame fibre, 173 miligrame sare.
Ouă Benedict cu spanac şi anghinare
Ingrediente:
- 300 grame anghinare,
- o linguriţă amidon de porumb,
- 50 grame lapte degresat,
- o linguriţă rasă de muştar,
- 2 linguriţe de zeamă de la o lămâie,
- sare,
- piper,
- 8 ouă,
- 4 chifle din grâu integral,
- 100 grame spanac proaspăt,
- pătrunjel.
Mod de preparare: amestecaţi amidonul de porumb cu laptele până se omogenizează şi lăsaţi la foc mediu timp de 3-4 minute să se îngroaşe. Luaţi de pe foc şi adăugaţi muştarul, zeama de lămâie, sare şi piper după gust, amestecând până la omogenizarea tuturor ingredientelor.
Într-o tigaie nelipicioasă şi bine încinsă spargeţi ouăle şi prăjiţi-le timp de 1-2 minute pe fiecare parte. Într-o farfurie tăiaţi pe jumătate o chiflă, pe care adăugaţi frunze proaspete de spanac, un ou, câteva linguriţe de anghinare puţin încălzită la cuptorul cu microunde, o linguriţă din sos şi câteva firicele de pătrunjel proaspăt tocat.
Per porţie, acest preparat conţine: 270 calorii, 20 grame proteine, 35 grame carbohidraţi, 10 grame grăsimi (dintre care 3 grame grăsimi saturate), 370 miligrame colesterol, 11 grame fibre, 7 grame lipide, 301 miligrame sare.
Sursa: http://www.csid.ro