Astazi lumea teatrului serbeaza 2 evenimente: Ziua Solidaritatii Artistilor si Ziua Mondiala a Teatrului.
Cu ocazia Zilei Solidaritatii Artistilor este initiata Campania Nationala “Artistii pentru artisti”. Prima sa editie a avut loc in anul 2002 cu scopul sensibilizarii opiniei publice in vederea strangerii de fonduri pentru artistii varstnici cu probleme financiare si de sanatate din toata tara. Campania are loc anual in intervalul martie – aprilie, definit ca o perioada a solidaritatii teatrale, aleasa in preajma Zilei Mondiale a Teatrului.
Ziua Mondiala a Teatrului a fost creata de Institutul International de Teatru in cadrul Congresului Mondial de Teatru de la Viena din 1961. Astfel in 1962, la 27 martie, ziua deschiderii stagiunii Teatrului Natiunilor de la Paris, a fost serbata si prima Zi Mondiala a Teatrului. Institutul International de Teatru, infiintat in 1948 la initiativa UNESCO si a unor personalitati de seama din domeniul teatrului, este cea mai importanta organizatie internationala neguvernamentala din domeniul artelor spectacolului, cu relatii oficiale de consultare si asociere cu UNESCO. Institutul urmareste “incurajarea shimburilor internationale in domeniul cunoasterii si practicii artelor scenei, stimularea creatiei si largirea cooperarii intre oamenii de teatru, sensibilizarea opiniei publice pentru a lua in considerare rolul creatiei artistice in domeniul dezvoltarii, adancirea intelegerii reciproce in vederea participarii la intarirea Pacii si Prieteniei intre popoare, asociindu-se la apararea idealurilor si obiectivelor definite de UNESCO”.
In 1703 imparatul Petru cel Mare al Rusiei fondeaza orasul Sankt Petersburg.
In 1899 Guglielmo Marconi realizeaza prima legatura telegrafica fara fir intre Anglia si Franta.
In 1907 Constantin Brâncusi, pe vremea aceea ucenic al sculptorului August Rodin, la Paris, hotaraste sa paraseasca atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte: “Sub umbra unui stejar nu poate creste decat iarba”; in acelasi an, Brâncusi renunta la modelajul traditional, lucrand direct in piatra.
In 1914 se infiinteaza Comitetul Olimpic Român, recunoscut in acelasi an de Comitetul International Olimpic.
In 1918 are loc Unirea Republicii Democratice Moldovenesti cu România prin decizia Sfatului Tarii, acesta reprezentand inceputul procesului de formare a României Mari.
In 1908 se naste Serban Titeica, fizician român, membru al Academiei Române; in 1931, Virgiliu N. Constantinescu – inginer român, membru si presedinte al Academiei Române; in 1942, Michael York – actor britanic; in 1950, Tony Banks – compozitor, pianist si chitarist, unul dintre membrii fondatori ai formației Genesis; in 1952, Gheorghe Tadici – antrenor român de handbal; in 1969, Mariah Carey – cantareata, compozitoare, producatoare si actrita americana; in 1971, David Coulthard – pilot sotian de Formula 1, iar in 1975, Fergie – cantareata pop americana, membra in formatiile The Black Eyed Peas si Wild Orchid.
In 1613 moare Sigismund Báthory, principe al Ardealului; in 1875, Edgar Quinet – scriitor si istoric francez; in 1923, James Dewar – chimist, inventator si fizician scotian; in 1952, Ion Alexandru Bassarabescu – scriitor român; in 1968, Iuri Gagarin – cosmonaut rus, primul om in spatiu, iar in 2008, George-Mihail Pruteanu – lingvist, eseist si politician român.