Avem inca trei scoli europene cu certificat

Din 194 unitati scolare din tara, 60 de au fost selectate invingatoare la concursul organizat de Ministerul Educatiei pentru acordarea certificatului „Scoala europeana”. La editia de anul acesta, râvnitul certificat a fost cucerit de trei scoli bacauane, Colegiul National „Vasile Alecsandri”, Colegiul Economic „Ion Ghica” si Scoala „Alexandru Ioan Cuza” Bacau.

Fetivitatea de premiere va avea loc marti, 22 aprilie, ora 15.00, la Palatul Parlamentului in cadrul „galei certificatelor” si in prezenta Ministerului Educatiei Adomnitei. Certificatul de „Scoala Europeana” va fi insotit si de un cec in valoare de 5000 RON pentru dotari.

Dosar consistent

Certificatul are valabilitate de trei ani de la data la care a fost obtinut, iar o unitate scolara care are deja aceasta titulatura poate concura din nou, dupa finalizarea perioadei, daca doreste sa si-l reinnoiasca. Competitia a presupus evaluarea integrarii activitatilor de cooperare europeana in programul curent al scolii, varietatea grupelor de vârsta ale elevilor implicati in activitati, asigurarea egalitatii de sanse si varietatea disciplinelor de studiu implicate. Au fost punctate in mod considerabil activitatile de cooperare europeana constante si de lunga durata. Dosarul de inscriere a cuprins formularul de candidatura, un portofoliu ilustrativ, avizul inspectorului pe probleme de integrare europeana etc…- un dosar consistent, care a necesitat munca sustinuta si o echipa „zdravana” care sa centralizeze toate informatiile.

Profesorul in invatamântul european

La Colegiul National „Vasile Alecsandri”, profesorii care au „tras” pentru alcatuirea dosarului de candidatura pentru concurs, Florenta Popa, Aflorei Liliana, Mihalache Patrascanu Luminita, Lazar Ingrid, cu asistenta de „sus”, de la directorul Vasile Cautis. „Echipa a adunat absolut toate proiectele desfasurate in scoala, mai cu seama cele derulate in ultimii trei ani. Meritul apartine profesorilor si elevilor care au coordonat aceste activitati”, a tinut sa specifice Florenta Popa. Colegiul detine locul II pe judet la numar de proiecte europene, cu debut in 2001. „Ne bucuram ca am reusit sa fim acolo, pe lista câstigatorilor. Este o onoare faptul ca am intrat pe o asa lista, unde nu au fost punctate rezultatele la invatatura, ci activitatea de cooperare europeana, adica altceva fata de ceea ce ma numeste pe mine director aici sau pe colegii mei – profesori”. Ce inseamna pentru un dascal aceasta distinctie, ne-a spus Ramona Mocanu, profesor de româna la Colegiul National „Vasile Alecsandri”: „Pentru mine, faptul ca fac parte dintr-o scoala europeana inseamna in primul rând respect, atât din partea elevului câtre profesor, cât si din partea profesorului catre elev. Daca nu exista respect, atunci nu exista principiile de baza ale unei societati. Profesorul trebuie sa impuna respect prin felul de a preda, de a se purta cu elevii, prin disponibilitatea de a explica elevilor de fiecare data ceea ce nu e clar, prin metode interactive la catedra, sa interactioneze cu elevii, nu sa fie un magistru care se asaza la catedra, sustine un discurs si apoi pleaca. Cred ca asa ar trebui sa se comporte profesorul in invatamântul european”.

Iar pentru elevi…

„Ma simt bine. Dar nu stiu diferenta, parca e tot la fel”, ne spune Sebi, clasa a VI-a la Colegiul „Alecsandri”, de loc din Asau, dar sta camin. La scoala europeana pe care o viseaza ar vrea sa faca inot. Programul scolar sa fie tot la fel, ca este bine asa. Sau…daca era mai scurt…Si zilnic ar vrea sa faca sport. Fotbal. Sa ajunga un Chivu promitator.
„In primul rând, chiar daca nu era scoala europeana, colegiul avea un prestigiu dinainte in Bacau. Iar acum ca are si prestigiu european, cred ca este un avantaj in plus”, ne-a spus si Alina, clasa a XII-a, tot la camin…Liceul ideal, pentru Alina, inseamna un loc unde elevii sa isi aleaga cursurile pe care vor sa le urmeze sau anumite materii care nu se studiaza in liceu si sa fie introduse la cererea elevilor”.
„Intr-o scoala europeana ideala mi-as dori mai multe excursii scolare. Imi place engleza si mi-as dori cursuri sau activitati in aceasta limba”, Lavinia, clasa a IX-a, Roman. Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*