Chiar dacă avem o viață sanatoasă, facem sport, dormim și avem grijă să ne menajăm împotriva stresului, o dietă nepotrivită ne poate obosi. Organismul uman are nevoie de nutrienții și energia din alimente așa că, ceea ce mâncăm și când mâncăm se traduce în vitalitatea pe care o simțim.
Cireșele sunt o sursă naturală importantă de melatonină, hormonul somnului. Cireșele consumate ca gustare în timpul zilei pot duce la o stare de oboseală accentuată. În schimb, dacă sunt consumate seara, sunt ideale pentru a combate insomnia, datorită efectelor pozitive asupra ciclului somnului.
Somonul conține, în afara acizilor grași buni, vitamina B6 legată de creșterea nivelului de melatonină din sânge. Astfel, consumul de somon funcționează ca un sedativ.
Bananele sunt bogate în potasiu și magneziu. Magneziul este un mineral ce ajută la instalarea somnului. E normal să ne simțim obosiți și slăbiți dupa ce consumăm banane, așa că nu este indicat să le consumăm la micul dejun.
Carnea roșie conține foarte mult fier, o adevărată bombă de energie, dar conține și grăsimi în cantități mari greu de digerat de stomac. O digestie prelungită obosește organismul.
Salata verde (lăptuca) este una dintre alimentele consumate cel mai des la masa de prânz. Din nefericire, salata conține o substanța, lactucină, cu proprietăți analgezice și sedative. Această substanță este responsabilă de starea de amorțeală, oboseală pe care o simțim după ce consumăm o salată.
Pastele, favoritele tuturor, bogate în carbohidrați cresc nivelul de zahăr din sânge ce determină producerea de insulină, extrem de obositoare pentru organism.
Ovăzul, una dintre cele mai venerate cereale pentru masa de dimineță nu este o alegere prea bună pentru micul dejun. Acesta crește nivelul de insulină din sânge. Când se întâmplă acest lucru, organismul intră într-o stare letargică.
Felul în care digerăm alimentele este diferit pentru fiecare. Pentru a combate oboseala putem combina alimente ce ne obosesc cu alimente ce ne dau energie și putem bea apă mai multă pentru a regla nivelul zaharului din sânge.
Sursa: http://www.unica.ro