Apele florale sunt parfumate, dar mai puţin concentrate în principii active decât uleiurile esenţiale. Tonice, calmante sau astringente pentru piele, apele florale pot fi folosite cademachiant sau tonic. Pot fi adăugate într-o cremă sau într-o mască facială. Pot fi folosite şi în bucătărie pentru a da aromă prăjiturilor şi îngheţatei!
Cum se folosesc?
Există numeroase ape florale. Iată câteva exemple şi întrebuinţările lor:
Apă florală de albăstrele: este antinflamatoare, decongestionează şi linişteşte ochii obosiţi şi umflaţi. Este potrivită pentru tenul mixt.
Apă florală de muşeţel: calmează eritemul cutanat şi decongestionează ochii. Este potrivită pentru pielea mixtă, uscată şi sensibilă.
Apă florală de flori de portocal: calmează şi catifelează toate tipurile de piele. În plus, poate aroma produsele de patiserie şi dulciurile.
Apă florală de hamamelis: antiinflamatoare şi calmantă, este o apă perfectă pentru pielea iritată şi predispusă la eriteme. Este potrivită pentru epiderma mixtă,uscată şi sensibilă.
Apa florală de mentă: Răcoroasă şi tonică, închide porii şi curăţă pielea grasă.
Apă florală de trandifir: tonifiantă, întăritoare şi hidratantă , este ideală pentru ten şi toate tipurile de piele.
Frumuseţe şi aplicaţii cosmetice
Mască anticearcăne
Amestecaţi 1 lingură de argilă, la alegere cu 1 linguriţă de apă florală de albăstrele (efecte decongestionant şi calmant) şi cu 1 linguriţă de apă florală de hamamelis (astringent) sau apă florală de de arnică (stimulează microcirculaţia). Pasta moale astfel obţinută trebuie aplicată pe cearcăne, având grijă să nu ajungeţi prea aproape de ochi. Lăsaţi masca să acţioneze timp de 10 minute, apoi clătiţi cu apă rece. La final, folosiţi o cremă hidratantă pentru ochi. Repetaţi de 2 sau 3 ori pe săptămână. Nu insistaţi dacă simţiţi cel mai mic disconfort.
Mască împotriva pungilor
Amestecaţi în părţi egale argilă albă şi verde, apă de albăstrele şi de muşetel. Preparaţi o pastă moale şi aplicaţi pe pleoapa inferioară respectând indicaţiile anterioare. Lăsaţi să acţioneze timp de 10 minute, clătiţi cu apă proaspătă, uscaţi prin tamponare şi pulverizaţi puţină apă de albăstrele. La final folosiţi o cremă sau un gel uşor.
Tonic anti-roşeaţă (ten sensibil)
Apa florală de hamamelis sau de muşetel întăreşte şi strânge capilarele. Pot fi folosite alternativ, adăugând o lingură de argilă albă la 100 ml de lichid. Lăsaţi la infuzat peste noapte şi folosiţi apa de la suprafaţă, după ce a-ţi strecurat-o în prealabil. Tamponaţi uşor faţa cu o dischetă demachiantă îmbibată în soluţie, fără să frecaţi, dimineaţa şi seara.
Tonic cu efect de hidratare şi netezire (pentru ten gras)
Amestecaţi 50 ml de apă florală de lavandă, tot atâta de hamamelis şi 2 picături de ulei esenţial de mentă piperată, adăugaţi o lingură de argilă (montmorillonit verde) şi lăsaţi preparatul la infuzat peste noapte. Puteţi folosi acest tonic chiar a doua zi, după ce strecuraţi lichidul. Agitaţi bine înainte de folosire şi păstraţi în frigider maximum 3 sau 4 zile. Lavanda şi hamamelisul au propietăţi calmante şi astringente, iar menta răcoreşte şi închide porii.
Tonic calmant (ten normal şi mixt)
Puneţi o lingură de argilă roz în 100 ml de apă florală de portocal. Lăsaţi să se odihnească peste noapte, apoi strecuraţi pentru a păstra numai lichidul. Transferaţi-l într-un pulverizator pentru a aplica direct pe faţă sau îmbibaţi cu el o dischetă de bumbac. Acest tonic reuneşte propietăţile calmante şi reechilibrante ale florii de portocal cu mineralele şi oligoelementele argilei. Folosiţi-l în cursul săptămânii următoare, păstrându-l, de preferinţă, în frigider.
Tonic blând (ten uscat)
Puneţi o lingură de argilă albă în 100 ml de apă florală de muşeţel. Lăsaţi să se odihnească peste noapte, apoi utilizaţi lichidul de la suprafaţă, strecurat sau nu. Foloţi loţiunea pe o dischetă de bumbac sau pulverizaţi după curăţarea pielii. Păstraţi flaconul la frigider şi folosiţi tonicul destul de repede, fiindcă nu are conservant. Acest preparat are dublu avantaj: posedă principiile hidratante şi emoliente ale argilei şi efectul liniştitor şi reechilibrant al florii de muşeţel.
Mască hidratantă pentru primele semne de îmbătrânire (ten matur)
Amestecaţi 2 linguri de argilă roz, tot atâta apă florală de trandafir , 1 linguriţă de ulei de luminiţa-nopţii, câte 3 picături de ulei esenţial de muşcată roz şi de lemn de trandafir. Aplicaţi pe faţă, evitând conturul ochilor şi lăsaţi să acţioneze 10-15 minute înainte de a clăti cu apă călduţă.
Mască detoxifiantă (ten normal şi mixt)
Amestecaţi 3 linguri de argilă verde, 2 linguri de apă florală de hamamelis şi 1 linguriţă de ulei de migdale dulci. Diluaţi cu apă dacă este nevoie. Aplicaţi pe faţă evitând conturul ochilor şi lăsaţi să acţioneze timp de 10-15 minute. Clătiţi apoi cu apă călduţă.
Mască revitalizantă (ten uscat)
Amestecaţi 3 linguri de argilă albă, tot atâta apă florală de muşeţel sau flori de portocal , 2 picături de ulei esenţial de ylang-ylang şi 1 linguriţă de ulei de luminiţa-nopţii. Încorporaţi-le astfel încât să obţineţi o pastă grasă şi aplicaţi pe faţă şi pe gât, evitând conturul ochilor. Lăsaţi să acţioneze 10-15 minute, clătiţi cu apă călduţă şi ştergeţi faţa fără să frecaţi. Procedeul se poate repeta de 2 ori pe săptămână, până când pielea îşi recapătă supleţea.
Sursa: www.csid.ro