Universitatea din Bacau a organizat la sfrsit de saptamâna, pe 18 aprilie, Ziua Portilor Deschise, manifestare la care au fost asteptati cei care au dorit sa vada la fata locului conditiile in care invata studentii bacauani. Elevii de la liceele din judet au avut posibilitatea sa cunoasca profesorii universitatii, specializarile, numarul de locuri disponibile, conditiile examenului de admitere, cursurile propuse, precum si perspectivele de angajare a absolventilor.
In patru amfiteatre din Universitatea Bacau s-a facut simultan o prezentare a ofertei celor cinci facultati, Stiinte, Stiinte Economice, Inginerie, Litere si Stiinte ale Miscarii Sportului si Sanatatii. Profesorii i-au avertizat pe tinerii prezenti ca decât sa „fii un student mediocru la Bucuresti sau la Iasi, unde concurezi cu o tara intreaga, mai bine sa fii la Bacau unul dintre cei mai buni studenti”. Iar rezultatele bune la invatatura mareste sansa de bursa: „doar 10% din studentii de la marile centre prind bursa in strainatate, in vreme ce la Bacau 30%”.
„Cum stii sa te strecori”
Ziua Portilor deschise este prima actiune din cadrul manifestarii Luna Portilor Deschise, initiata de Departamentul de Consiliere Profesionala: „ne-am gândit ca e bine sa vina mai intâi elevii la noi, si dupa aceea sa mergem noi prin licee. Astfel, elevii au posibilitatea sa vada institutia, laboratoarele, cabinetele si sa cunoasca profesorii reprezentanti ai facultatilor din institutie”, au precizat initiatorii.
Reprezentantii Ligii studentilor au prezentat la rândul lor cum li se pare viata de student in aceasta urbe. Dupa prezentare, elevii s-au aratat optimisti in privinta sanselor pe care le au sa se angajeze dupa facultate: „Conteaza sa stii sa cauti. Apoi rezultatele pe care le ai. Depinde si de tine ca persoana, cum stii sa te strecori. Locul de munca nu vine sa iti bata la usa, trebuie sa il cauti. Multi stau acasa si asteapta. Important este sa cauti, la inceput e mai greu, dar daca insisti, imposibil sa nu gasesti un job bun. Am venit la Universitate pentru ca ma interesa Stiintele Comunicarii de la Litere. Deja am avut o prezentare la liceu, au venit doua studente si mi s-a parut interesant ce am aflat”, Florina, clasa a XI-a la Colegiul National „Ferdinand I”.
Doua fete, cu zâmbete timide in opinii, au marturisit ca nu stiu inca pentru ce sa opteze dintre facultatile prezentate, dar varianta de studiu la Universitatea din Bacau ramâne in picioare pentru ca stau cu parintii si ar fi o scutire de cheltuiala pentru cazare sau mâncare. Important este sa inveti, spun ele, nu conteaza unde: „noi suntem la filologie, iar aici am auzit mai mult despre inginerie, matematica, biologie…Ramân Literele sau Stiinte Economice” – Alexandra si Ioana, clasa a XI-a, Colegiul National „Vasile Alecsandri”.
Ingineria
Facultatea de Inginerie a fost prezentata prin „avantajele pe care le are”: burse internationale, Erasmus, prin care studentii pleaca la o universitate din strainatate si fac practica timp de un semestru sau doua; aloca locuri in camine pentru cei care nu sunt din Bacau. „Am onorat intodeauna cererile de cazare si s-a gasit spatiu pentru fiecare cerere”, a precizat prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky, decanul Facultatii de Inginerie. Laboratoare noi, modernizate, tehnologie noua. Majoritatea specializarilor sunt acreditate. Burse proprii Facultatii de Inginerie acordate pentru cazuri sociale, burse de merit sau burse pentru sportivi. Domeniile de la Inginerie sunt: Inginerie industriala cu specializarile Tehnologia constructiilor de masini, Design industrial si Ingineria si managementul calitatii; Ingineria produselor alimentare – specializarea cu acelasi nume; Mecatronica si robotica, specializarea Mecatronica; Inginerie chimica, specializarea Inginerie biochimica; Inginerie si management – specializarile Inginerie economica in domeniul mecanic si Inginerie economica in domeniul electric, electronic si energetic; Inginerie energetica, specializarea Energetica industriala; Inginerie mecanica, specializarea echipamente pentru procese industriale; Ingineria Mediului, specializarea Ingineria si protectia mediului in industrie; „un domeniu nou si foarte cautat”, infiintat acum trei ani, care se mai „gaseste doar la Cluj, Bucuresti si Iasi”: Calculatoare si tehnologia informatiei, specializarea Tehnologia Informatiei; Stiinte ingineresti aplicate, specializarea Inginerie fizica.
Oferta Facultatii de Stiinte Economice
Are doua domenii: contabilitate si marketing, fiecare cu câte o specializare acreditata. Oferta ca numar cuprinde pentru partea de contabilitate, specializarea contabilitate si informatica de gestiune, respectiv domeniul de marketing, specializarea marketing – 20 de locuri la buget, la care se adauga 150 de locuri cu taxa la fiecare specializare. Taxa este 18 milioane pe an. In afara acestor locuri care sunt la zi, facultatea are 100 de locuri la frecventa redusa (FR) si 200 la forma de invatamânt la distanta (ID)- taxa: 16 milioane pe an – pentru cei care doresc sa se angajeze si sa urmeze in acelasi timp scoala. Forma FR permite o frecventa redusa la scoala, seminariile se fac doar la sfârsit de saptamâna, iar cursurile se primesc pe suport digital sau hârtie. Forma ID cuprinde sase tutoriale pe semestru pentru fiecare disciplina. „Facultatea ofera posibilitatea angajarii ca economisti la diverse institutii din Bacau. Admiterea se face pe baza de dosar, media este de 60% bacalaureat, 40% media din timpul anilor de liceu si in functie de nota finala, in mod descrescator se ocupa locurile”, a specificat prof. univ.dr. Ovidiu-Leonard Turcu.
Facultatea de Stiinte
Domeniile: biologie, matematica, informatica. „Matematica a fost una dintre primele discipline ale universitatii. Facultatea de matematica a functionat pâna in 1971, apoi titulatura s-a schimbat in matematica-fizica. Durata pregatirii la toate specializarile este de trei ani. Dupa cei trei ani de facultate, tinerii pot opta sa se angajeze – profesor de informatica, specialist in domeniul IT (programator, administrator retea, lucru pe web etc.) – poate sa foloseasca informatica in diferite domenii sau pot merge mai departe cu masteratul si cei care doresc in continuare – doctoratul” – lector univ. dr. Berceanu Cornel. Facultatea de biologie isi desfasoara activitatea pe doua cicluri: ciclul 1 cu durata de studii de trei ani, cu specializarea „Biologie”, acreditata si specializarea „Ecologia si protectia mediului”, in curs de autorizare. Ciclul 2, master de doi ani, specializarea „Protectia Mediului si Valorificarea resurselor biologice”. „Facultatea de biologie dispune de practici de vara deosebite, timp de doua saptamâni la Sulina si la Valea Uzului unde avem centre ale institutiei si se asigura cazarea, masa cât si desfasurarea activitatilor de invatamânt”, au precizat lector. univ. dr. Nicuta Daniela. „Poate ca tinerii cunosc ca biologia nu are perspective foarte mari. Ba are, doar ca tinerii nu se prezinta acolo unde trebuie, de multe ori. Si la noi in Bacau sunt multe institutii care angajeaza biologie. Sunt destule variante de angajare. In afara de invatamânt, in Bacau sunt multe laboratoare medicale care angajeaza absolventi. Si alte institutii specializate: Institutul de Protectia Mediului, Directia Apele Române, Statiunea de cercetari pomicole, Directie Sanitar Veterinara etc”, a precizat .
Facultatea de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii
Facultatea s-a reinfiintat in 1990, cu o denumire europeana. Cuprinde doua specializari acreditate: educatie fizica si sportiva, kinetoterapia si motricitatea speciala, plus doua specializari in curs de acreditare. Kinetoterapia s-a infiintat in 1992. Functioneaza pe ciclul 1 de trei ani si ciclul doi, master, in curs de acreditare. Locurile oferite pentru primul ciclu, la fara taxa sunt in numar de 23 la kinetoterapie si 33 la educatie fizica si sport. „Studentii nostri fac stadii si practica in statiuni balneoclimaterice si spital, dar si centre ca Betania, Centrul GHiocel etc. Posibilitatile de angajare sunt in sistemul sanitar cât si educational in scoli speciale, spitalele ofera locuri de munca, la fel centrele, fundatiile nonguvernamentale si mai nou, de când am intrat in UE, exista posibilitatea sa fie echivalate studiile de kinetoterapie in strainatate” – lector univ. drd. Manole Lacramioara.
Facultatea de Litere
Ofera pentru ciclul 1, de trei ani, domeniile: limba si literatura româna – cu limba si literatura româna si o limba si literatura straina, respectiv engleza si franceza; limba si literatura engleza cu limba si literatura franceza si limba si literatura unei limbi straine (engleza/franceza) cu limba si literatura româna; domeniul istorie, cu specializarea istori si domeniul de licenta Stiinte ale comunicarii cu specializarea Comunicare si relatii publice. „Studentii nostri beneficiaza de burse in strainatate, in special in Franta pentru ambele limbi straine, si in Polonia” – prof. univ. dr. Romedea Adriana-Gertruda, decanul facultatii. Campusul facultatii detine camine universitare, un restaurant al universitatii, biblioteca de limbi straine. Ciclul de master cuprinde „Engleza – limba moderna. formarea prin obiective specifice”; „Franceza – limba straina. Tehnici moderne de invatare si comunicare”; „Studii culturale, jurmalistice si literare”. „Activitatile de invatamnd si de cercetare ale Facultatii de Litere sunt dezvoltate in cooperare cu institutiile de invatamnt din tara si strainatate, cu cele din invatamântul preuniversitar din zona, cu grupuri de cercetare din strainatate (Franta, Elvetia, Polonia, Marea Britanie, Spania”.
Aida PULPAN