Oua vopsite conform traditiei

dsc00796_resizeOua vopsite conform traditiei este o reteta foarte apreciata de catre gospodinele care doresc sa respecte obiceiurile strabune specifice sarbatorilor pascale.

Ouale vopsite conform traditiei sunt obtinute in mod natural, deoarece metodele de vopsire nu presupun folosirea chimicalelor. Nuantele provin de la anumite fructe, legume, condimente sau plante care, prin fierbere, ofera substante concentrate, perfecte pentru colorarea oualor de Pasti.

Ingrediente pentru oua vopsite conform traditiei:

  • oua proaspete
  • apa
  • Pentru vopsea rosie: foi de ceapa rosie, vin rosu, cirese insiropate conservate, zmeura, suc de rodie sau ceai de trandafir japonez rosu.
  • Pentru vopsea violet/lila: ceai rosu, mure, afine, suc de struguri violet sau cantitate mica de foi de ceapa rosie.
  • Pentru vopsea roz: merisoare, afine, suc de struguri rosii, sfecla proaspata sau suc de sfecla murata.
  • Pentru vopsea oranj: chili pudra, paprika, morcovi, foi de ceapa alba.
  • Pentru vopsea galbena: coji de lamaie, coji de portocala,curcuma, o lingurita de turmeric pudra, galbenele, ceai verde, sofran pisat, chimion pisat, varfuri de morcovi, seminte de telina, patrunjel sau urzica.
  • Pentru vopsea galben-verzuie: coji fierte de mere galbene.
  • Pentru vopsea verde: spanac proaspat sau spirulina.
  • Pentru vopseaua albastra: foi de ceapa rosie fiarta, afine conservate, suc de struguri rosii.
  • Pentru vopsea albastra-violet: flori de violete sau suc de struguri violet.
  • Pentru vopsea bej, ocru sau maroniu: coji fierte de nuci, ceai negru concentrat, foi de ceapa galbena, cafea concentrata sau cafea instant.

Mod de vopsire a oualor:

• Spalati ouale si lasati-le la temperatura camerei.

• Alegeti unul dintre ingredientele de mai sus pentru vopsire, in functie de culoarea dorita. Nuantele rezultate si intensitatea depind si de culoarea naturala a oualor.

• Exista doua metode de vopsire.

Metoda 1:

  • Fierbeti ingredientul cel putin 30 de minute, strecurati si adaugati putin otet, apoi asezati ouale.
  • Lasati totul la fiert pentru 15-20 de minute, la foc mic, apoi scoateti ouale cu o lingura sau strecuratoare pe un servet si le ungeti cu putin ulei.
  • Daca doriti o nuanta mai intensa, asezati in frigider pentru cateva ore recipientul cu oua acoperite de vopsea.

Metoda 2:

  • Fierbeti cel putin 30 de minute ingredientul ales, strecurati si lasati sa se raceasca, apoi adaugati putin otet.
  • Separat, fierbeti ouale in apa si apoi le lasati sa se raceasca.
  • Asezati cu o lingura ouale in vopsea, incat sa fie complet acoperite si lasati recipientul la frigider pana in ziua urmatoare.
  • Scoateti ouale cu o lingura sau strecuratoare, le asezati pe un servet si le ungeti cu ulei.

Sursa: http://yve.ro

Adauga un comentariu

*