Prima bursa nationala a locurilor de munca din acest an a oferit peste 1200 de posturi si s-a bucurat de mai mult de 1300 de participanti
Sute de bacauani au stat ieri dimineata la coada in fata muzeului de istorie „Iulian Antonescu” din centrul orasului. Inauntru nu se vindeau insa produse nemaivazute sau la preturi de nimic, ci se prezentau locuri de munca vacante din judet in cadrul primei burse nationale de anul acesta, bursa generala, organizata de Fortele de Munca in Bacau si Onesti.
„In vederea evenimentului, am contactat peste 700 de angajatori, dintre care au raspuns invitatiei 170, oferind 1270 de posturi, majoritatea pentru persoane cu studii medii, in special in domeniile confectii, constructii, comert, hoteluri si restaurante, unitati auto. La ora actuala, avem in zona aproximativ 11.700 de someri”, a declarat Daniela Balan, purtatorul de cuvânt al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM).
La orele 9, in fata muzeului se adunasera deja mai multe sute de persoane dornice sa consulte oferta si sa stea de vorba cu angajatorii. Prezenta masiva la bursa a fost explicata de reprezentantii AJOFM prin disponibilizarile masive produse in ultimul timp (de aici si vârsta relativ inaintata a majoritatii participantilor), dar si prin posibila schimbare de optica a populatiei in ce priveste plecarea la munca in strainatate si munca la negru.
Meseriasii din constructii, rara avis
Desi numeroase, locurile de munca prezentate de angajatori erau cele binecunoscute de clientii Fortelor de Munca din ultimii ani. Exceptie faceau câtiva patroni ce ofereau posturi de mecanici de avion, menajere, vânzatori pentru tonete de inghetata sau chioscuri de presa, designeri, operatori vânzari prin telefon in limba italiana, chiar grefieri.
„Participam la bursa de doi ani si credem ca merita, facem astfel 4-5 angajari o data”, a delarat Pavel Aron, inginer la societatea Electroservice. „Venim de când au aparut bursele. Din pacate insa nu prea gasim ce ne trebuie, adica muncitori calificati in constructii. Multi au plecat la lucru in strainatate, iar cei trimisi de AJOFM nu au experienta si nu prea ne sunt de folos”, a spus Monica Dughir, consilier la Consizo Serv. „Venim de multa vreme la burse. Observam insa ca multe persoane doar arunca o privire si pleaca, nu prea vor sa-si schimbe statutul de someri”, a zis Daniela Popovici, administratorul de la Microenerg.
Lipsa de experienta, dezavantaj major
Am stat de vorba si cu câtiva vizitatori. „Sunt calificat ca electrician si acum fac un curs de bucatari. Problema e ca n-am experienta si fara experienta nu te ia mai nimeni, se tem ca te invata meserie si dupa aceea ii lasi balta. Nu am mai fost pâna acum la o bursa”, a declarat Ciprian Baciu, in vârsta de 23 de ani. „Sunt tâmplar de meserie, dar de patru luni stau pe tusa. Nu gasesc mai nicaieri de lucru ca tâmplar, ma gândesc sa fac un curs de bucatari, ca nu merita sa ma angajez muncitor necalificat, salariul e de mizerie”, a spus Petrisor Sociu, de 37 de ani. „E prima oara când particip la o bursa. Am venit mai mult sa vad ce ofera piata. Lucrez deja, dar caut ceva mai bun”, a zis A.A., de 24 de ani.
Potrivit statisticii prezentate de AJOFM la câteva ore dupa inchiderea bursei, la manifestare au participat, la nivel de judet, 1383 de persoane, dintre care 767 au fost selectate in vederea angajarii. Numarul bacauanilor care s-au incadrat in munca prin intermediul bursei va fi determinat prin monitorizarea efectuata de Fortele de Munca in urmatoarele 30 de zile.
Alin LEANCA