Atunci când suferi de indigestie, gaze sau balonare, poţi scoate asul din mânecă, sau, mai concret, câteva seminţe din buzunar. Cele de chimen, de mărar, de coriandru, anason sau fenicul sunt cunoscute pentru efectul lor carminativ (favorizează evacuarea gazelor intestinale).
Le poţi consuma sub formă de ceai, sau în tot felul de reţete. Mai multe detalii aflăm de la medicul Fares, Carmen Nonn (Medic Specialist Medicină de Familie, competenţă în fitoterapie).
Chimenul este printre cele mai eficiente soluţii împotriva problemelor digestive. Este plăcut la gust şi, pe lângă efectul de combatere a gazelor, stimulează enzimele pancreatice care ajută digestia. Are efect antimicrobian, restabilind flora digestivă, efect calmant pentru stomacul afectat de gastrită, stopează înmulţirea bacteriilor rele care cauzează indigestie, gaze şi balonare.
Chimenul era folosit în trecut la calmarea colicilor bebeluşilor – seminţele erau pisate şi amestecate în apa de baie a celor mici.
Cum se mai foloseşte? Ia câteva seminţe de chimen după fiecare masă şi mestecă-le. Fă-ţi un ceai pe care să-l consumi tot după masă, iar cura cu ulei volatil de chimen (3-4 picături de trei ori pe zi) te scapă de viermii intestinali. De asemenea, în caz de aciditate la stomac şi senzaţie de balonare, poţi înmuia seminţele în apă, de seara până dimineaţa, şi consuma apa respectivă.
Seminţele de mărar sunt eficiente în indigestie. Fă-ţi un ceai din două linguriţe de seminţe la 1-2 ceşti de apă. Poţi să combini seminţele de mărar cu seminţe de chimen. Alte infuzii salvatoare sunt din seminţe de fenicul, coriandru, anason. De fapt, poţi combina seminţele după pofta inimii!
Seminţe de fenicul sunt utile în indigestie, balonare, sindromul colonului iritabil. Se administrează sub formă de pulbere, din care se ia câte o jumătate de linguriţă înainte şi după masă. Poţi să mesteci seminţe de fenicul de fiecare dată când te simţi balonat.
Seminţele de coriandru se consumă sub formă de infuzie, pentru reglarea digestiei, scăderea colesterolului şi combaterea colicilor la bebeluşi. Se foloseşte o linguriţă de seminţe mărunţite la o cană de apă clocotită. Mai pot fi administrate sub formă de pulbere care, consumată frecvent, poate preveni apariţia cancerului de colon şi de stomac.
Seminţele de in sunt şi ele indicate dacă suferi de constipaţie deoarece sunt bogate în fibre. Trebuie să macini semintele de in sau să le laşi la înmuiat înainte de a le consuma, altfel pot trece prin stomacul tău nedigerate.
Sursa: www.csid.ro