Ediția de anul acesta a concursului Eurovision, cea de-a 61-a ediţie, s-a desfăşurat la Stockholm, în Suedia. Spectacol, lumini, organizare „glamour”, suficient kitsch, piese melodioase, concurenți care n-au deranjat prin extravaganță.
Întamplare fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune care ar urma să fie exclusă din asociaţie. De asemenea, este prima oară când o ţară este exclusă din concursul Eurovision. Televiziunea Română participă la competiţia europeană din anul 1993. România ar fi urmat să fie reprezentată de Ovidiu Anton, cu piesa „Moment of Silence”.
Prin urmare, Ucraina a câștigat concursul Eurovision. Juriul profesioniștilor a preferat – ca o soluție salvatoare pentru neutralitate – Australia, în timp ce favoritul caselor de pariuri era reprezentantul Rusiei. Concurentul Rusiei a avut, de altfel, cea mai spectaculoasă coregrafie, realizată virtual.
Cântăreața de 32 de ani, tătăroaică din Crimeea, a evocat în piesa sa „1944” deportarea minorității din care face parte de către Stalin. S-a inspirat din ceea ce i-a povestit străbunica sa, care a trăit acest episod tragic din istoria sovietică. Piesa, o combinaţie între muzica pop şi versuri pline de durere, care sunt mai mult enunţate decât cântate, a dat fiori atât prin inflexiunile vocii interpretei, cât mai ales prin emoția pe care o transmite.
„Aș vrea să cânt cu adevărat un cântec despre pace și dragoste. Este ceea ce doresc tuturor: pace și dragoste”, a declarat Jamala în momentul în care i s-a înmânat trofeul.
Ediţia din 2017 a concursului Eurovision se va desfăşura în Ucraina, după ce cântăreaţa Jamala a câştigat competiţia din acest an.