Un bacauan in Ordinul Lazarienilor

Preotul catolic Egidiu Condac este de trei ani asistent spiritual pentru România al Ordinului „Sfântul Lazar din Ierusalim”. Ordinul, de tip religios-cavaleresc, a fost creat acum mai bine de opt secole, având criterii de alegere a membrilor si ritualuri cu aparente masonice.

Un preot catolic din Bacau a devenit asistent spiritual pentru România al Ordinului „Sfântul Lazar din Ierusalim”. Hirotonisit in 1995, Egidiu Condac, in vârsta de 39 de ani, este din 2006 si presedintele organizatiei umanitare catolice Caritas România. „M-am nascut in cartierul bacauan Izvoare. Mi-am inceput activitatea de preot la Iasi, unde am intrat in Caritas. Am intrat in contact cu Ordinul Sfântului Lazar in 2004, când am reprezentat Episcopia la un eveniment la Miercurea Ciuc. In anul urmator, lazarienii au venit la Iasi si m-au invitat sa le fiu asistent spiritual, un fel de presedinte onorific”, a povestit parintele.

Urmasii cruciatilor
Potrivit informatiilor furnizate de preotul Condac si de mai multe site-uri din domeniu, Ordinul Sfântului Lazar a luat fiinta in secolul al XII-lea intr-un spital de leprosi condus de cruciati, primele sale activitati fiind de natura medicala. Ulterior, in cadrul ordinului s-au organizat formatiuni militare evidentiate prin vitejia lor in timpul cruciadelor. Lazarienii s-au implicat in Razboiul de o suta de ani dintre Anglia si Franta, dar si in luptele conduse de Ioana d’Arc. Scopul lor este la ora actuala unul caritabil. Acceptati de Vatican ca si ordin laic, acestia promoveaza ecumenismul si revigorarea crestinismului in estul Europei.
„Numele ordinului vine de la minunea invierii lui Lazar de catre Isus. Dupa exemplul Lui, lazarienii au menirea sa aduca sanatate, viata, o stare de bine in comunitate. Ei pot fi din orice confesiune crestina si traiesc in lume (au familii)”, a explicat preotul Condac. Foarte interesante sunt conditiile de alegere a membrilor si ritualurile, având aparente masonice. „Membrii sunt alesi din rândul intelectualilor (mai ales medici si ingineri) cu potential economic si bine vazuti in societate. Sunt acceptate si femeile. Dupa recrutare, ei trebuie sa treaca printr-o serie de incercari (privind implicarea in comunitate) si abia dupa aceea depun voturile (angajamentele) in fata Marelui Prior”, a continuat Egidiu Condac.
In acest moment, Ordinul Sfântului Lazar are circa 3500 de membri, dintre care 20 in tara noastra. „In Moldova au ajuns in 2005, la Iasi, unde au avut intâlniri si au demarat colaborari atât cu Episcopia Romano-Catolica, cât si cu Mitropolia Moldovei”, a mai spus preotul.
Alin LEANCA

Adauga un comentariu

*