Astazi este Ziua Internationala a Copilului, mentionata pentru prima data la Geneva, la Conferinta Mondiala pentru Protejarea si Bunastarea Copiilor din august 1925. Atunci a fost adoptata Declaratia pentru Protectia Copilului, de catre cei 54 de reprezentanti din diferite tari.
In anul 1954 Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite – UNICEF – emite o recomandare ca fiecare stat sa dispuna o zi dedicata copilului. Prima zi nationala a copilului a avut loc in Turcia, la data de 23 aprilie 1920. Data zilei copilului variaza foarte mult intre tari, insa peste 30 de state au preluat data de 1 iunie de la China si SUA.
Statele din fostul bloc comunist au adoptat, de asemenea, data de 1 iunie pentru celebrarea acestei sarbatori. Cu ocazia acestei zile in tara noastra sunt organizate tot felul de spectacole si manifestari dedicate copiilor, de la mitinguri aviatice, pana la mici spectacole si scenete sustinute de copii, desene pe asfalt, concursuri pe bicicleta sau role si multe altele, la finalul carora copiii participanti sunt recompensati cu diplome, dulciuri si multe alte surprize.
La 1 ianuarie 2005 ia fiinta, in România, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului – ANPDC.
In 1475 are loc prima mentiune documentara a orasului Craiova.
In 1945 autoritatile române infiinteaza Universitatea Bolyai din Cluj, cu predare in limba maghiara, pentru a arata bunavointa in perspectiva Tratatului de Pace din 1947.
In 1957 se infiinteaza, la Bucuresti, Muzeul Literaturii Române, fondat de catre criticul si istoricul literar Perpessicius – primul director al institutiei.
In 1957 Televiziunea Româna transmite prima emisiune pentru copii de la Teatrul Tandarica din Bucuresti.
In 1980 are loc lansarea in eter a postului de televiziune american Cable News Network – CNN.
In 2004 Adunarea Generala a ONU declara anul 2005 ca “An International al Fizicii” in amintirea implinirii a 100 de ani de la publicarea celebrelor lucrari ale lui Albert Einstein.
In 1926 se naste Marilyn Monroe, actrita americana; in 1937, Morgan Freeman – actor american, regizor de film si narator; in 1956, Mircea Cartarescu – scriitor român; in 1971, Monica Anghel – interpreta româna de muzica usoara; in 1973, Heidi Klum – actrita, fotomodel, prezentatoare TV si designer de moda german, iar in 1974, Alanis Morissette – interpreta canadiana de muzica usoara.
In 1841 moare Nicolas Appert, inventator francez, autorul pasteurizarii, numite initial Procedeul Appert din anul 1795; in 1946, Ion Antonescu – maresal si politician român, iar in 2008, Yves Saint-Laurent – designer de moda francez.