Semnificatiile zilei de 29 iunie

Astazi este Ziua Internationala a Dunarii, iar in România este marcata Ziua Penitenciarelor.

Ziua Internationala a Dunarii marcheaza semnarea “Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea”, din 29 iunie 1994, la Sofia, Bulgaria. Astfel, in 2004, Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), impreuna cu tarile dunarene, decid ca data de 29 iunie sa fie declarata “Ziua Dunarii”, moment de sarbatoare pentru toate tarile situate in bazinul acestui fluviu. ICPDR este un organ transnational, ce are ca obiective realizarea unui management al apei unic pentru intregul spatiu dunarean, protectia spatiului de viata al Dunarii si al speciilor sale, diminuarea poluarii apelor, protectia impotriva inundatiilor, pastrarea si refacerea dinamicii de curgere.poza

Ziua Penitenciarului, instituita din 2004, este ziua in care este serbat personalul din sistemul administratiei penitenciare. Astfel, Administratia Nationala a Penitenciarelor organizeaza o serie de manifestari menite sa sensibilizeze societatea civila in legatura cu problematica reintegrarii sociale a persoanelor private de libertate, sa asigure reprezentativitatea muncii desfasurate de personalul din penitenciare si sa promoveze imaginea obiectiva a sistemului penitenciar.

In 1613 ia foc teatrul londonez „Globe” in timpul unei reprezentatii cu piesa lui Shakespeare “Henry al VIII-lea”.
In 1866 Parlamentul României adopta prima constitutie a tarii, una dintre cele mai avansate ale acelor timpuri.
In 1995 navele spatiale Atlantis (SUA) si Mir (Rusia) se unesc, formand astfel cel mai mare satelit artificial care a orbitat vreodata in jurul Pamantului.

In 1793 se naste Josef Ressel, silvicultor si inventator al elicei, austriac; in 1819, Nicolae Balcescu – istoric, scriitor si revolutionar român; in 1891, Petre Andrei – filosof, sociolog si politician român; in 1893, Demostene Botez – poet român; in 1900, Antoine de Saint-Exupéry – scriitor, reporter si aviator francez; in 1958, Oana Lungescu – filolog român, purtator de cuvant al NATO din 2010, iar in 1978, Nicole Scherzinger – cantareata americana.

In 1895 moare Thomas Henry Huxley, biolog si om de stiinta britanic; in 1987, Victor Mercea – fizician român, iar in 2003, Katharine Hepburn – actrita americana.

Adauga un comentariu

*