De ce nu ar trebui să mai mănânci sandvişuri la prânz

Un nou studiu arată că obişnuitul sandviş de la prânz are un efecte negative asupra dietei. Studiu publicat în jurnalul medical Public Health arată o alăturarea dintre pâine şi diferite ingrediente îţi sabotează planurile de slăbit.image

Din păcate, un simplu sandviş poate cu uşurinţă să depăşească numărul indicat de calorii pe care ar trebui să îl consumăm zilnic şi, în plus, dacă nu eşti atentă cu ce îl faci sau ce ingrediente conţine atunci când alegi să îl cumperi, s-ar putea să te trezeşti cu o bombă cu ceas, atât din punct de vedere al siluetei, cât şi al sănătăţii.

Cercetătorii de la Universitatea din Illinois au strâns date de la 27 de mii de adulţi care consumau sandvişurile în mod obişnuit. Astfel, s-a observat că aceşti adulţi consumau chiar şi o sută de calorii în plus cu această masă aparent inofensivă.

În ciuda faptului că pâinea este cel mai adesea criticată se pare că, de fapt, ingredientele din interior contează mult mai mult. Cele mai multe calorii se datorau cantităţii de carne, de multe ori o porţie prea mare. Multe sandvişuri conţin mezeluri, şniţel de pui sau friptură de vită – toate cu foarte multe calorii, grăsimi şi sare. Mai mult, s-a observat că persoanele care mănâncă sandvişuri în mod obişnuit tind să consume mai puţine legume şi mai multe dulciuri.

Cercetătorii americani recomandă să citiţi cu atenţie eticheta în cazul în care cumpăraţi sandvişul din comerţ. Consumatorii de sandvişuri ar trebui să evalueze ce atenţie numărul caloriilor şi valorile nutriţionale pentru a face alegeri mai sănătoase.
În plus, experţii în nutriţie sunt de părere că este mai bine să faceţi acasă sandvişurile şi să ştiţi exact ce anume conţin.

Cum prepari un sandviş sănătos?

  • Adaugă mai multe legume (felii de castraveţi, felii de roşii, rondele de ardei sau alte legume preferate)
  • Înlocuieşte pâinea albă cu pâine integrală
  • Evită mezeluri procesate
  • Alege proteine slabe! Poţi alege felii de pui, curcan, bucăţi de peşte la grătar, ton sau somon
  • NU folosi sosuri din comerţ
  • Mănâncă sanvişuri mai mici! (care conţin felii de pâine neagră sau cu cereale, de dimensiuni normale)

Pentru a obţine un sandviş cu adevărat sănătos, ingredientele pe care le excluzi, sunt la fel de importante ca şi cele pe care le incluzi. Aşadar, încearcă să eviţi următoarele:

  • Maioneza şi ketchup-ul – alege muştar sau sos pesto)
  • Pâinea albă – alege pâinea integrală, fără conservanţi sau fructoză din sirop de porumb
  • Feliile de brânză topită – alege sortimentele proaspete, cu un conţinut scăzut de grăsimi, cum ar fi mozzarella sau brânza feta.
  • Mezelurile ambalate – alege humusul sau avocado, alimente care conţin numeroase proteine benefice organismului
  • Multe persoane, mai ales cele care apreciază mâncarea de tip fast-food, nu ştiu care este cantitatea de sare recomandată zilnic sau câtă sare conţin alimentele pe care le consumă.
  • Experţii în sănătate atrag atenţia că nu doar persoanele care adaugă sare în mâncare tot timpul riscă să consume prea multă sare. Potrivit ultimelor analize, 75% din cantitatea de sare pe care o consumăm zilnic este prezentă în alimente ca pâinea, cerealele sau în semipreparate.

Un consum mare de sare poate conduce la hipertensiune, ceea ce creşte riscul de a dezvolta boli de inimă.

OMS recomandă consumul a maximum 5 grame de sare pe zi persoanelor de peste 51 de ani. Celor care suferă de hipertensiune arterială, de diabet zaharat sau de boli de rinichi, recomandarea fiind de 1,5 grame de pe zi. În acest sens este nevoie de moderaţie deoarece media populaţiei consumă astăzi 9-12 grame de sare pe zi, dublu faţă de cantitatea maximă recomandată.

Este indicată menţinerea unui aport de maximum 6 g/zi sare (pentru persoanele tinere şi sănătoase), consumul de sare nerafinată (sare de Himalaya, sare de mare) şi reducerea aportului de alimente foarte sărate: chips-uri, snacks-uri, conserve de carne şi peşte, mezeluri, sosuri ambalate sau unele brânzeturi ca telemeaua, brânza feta, caşcavalul.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*