Una dintre cele mai grele misiuni ale părinţilor este să le ofere copiilor harană sănătoasă, de calitate, dar să şi-i convingă pe aceştie să o consume. Dacă în primii ani de viaţă, copiii mai pot fi feriţi de dulciuri, sucuri extrem de calorice şi gustări sărate, mai târziu, în adolescenţă acest lucru devine foarte complicat.
De aceea, mesele sănătoase din familie trebuie să intre în programul copiilor încă din primii ani. Iar evitarea exceselor de zahăr şi sare este un obiectiv primordial al părinţilor.
Se ştie deja că niciun copil nu ar trebui să primească zilnic dulciuri şi nicidecum oferite ca recompensă. Aceasta pentru că zahărul în exces se transformă în grăsime şi în timp, duce la creşterea în greutate. Cât despre sare, aceasta se găseşte cu generozitate în mezeluri, conserve, produse de patiserie şi chipsuri, alimente favorite ale copiilor, al căror impact negativ asupra stării de sănătate este bine cunoscut.
În volumul “ABC de nutriţie”, medicul Mihaela Bilic oferă multe sugestii uşor de pus în practică de către părinţii care vor să-şi hrănească sănătos copiii. Astfel, câteva trucuri vizează înlocuirea zahărului cu vanilie, scorţişoară, ghimbir şi mentă.
În acelaşi mod, sarea ar putea fi detronată în preparate de condimente precum piperul, nucşoara, chimenul, mărarul, tarhonul şi cimbrul.
O dată reduse zahărul şi sarea din mâncare, multe ingrediente de bază vor fi mult mai bine percepute de papile, iar în timp, întreaga familie se va reobişnui cu gustul sănătăţii din farfurie.
Sursa: www.csid.ro