Sunt indicati carbohidratii in diete si cure de slabire?

unnamed (4)Carbohidratii sunt una dintre principalele surse de energie pentru organismul nostru, energie necesara pentru derularea functiilor vitale in conditiile cele mai bune, in special atunci cand suntem supusi unui efort fizic sustinut. Creierul este cel care functioneaza aproape in totalitate cu energia dezvoltata de carbohidrati.

Multa vreme specialistii in nutritie au considerat ca grasimile ar fi cele mai vinovate pentru cresterea in greutate si raspandirea obezitatii, dar studiile din ultimul timp au demonstrat ca vina cea mai mare in acest caz, o au carbohidratii.

Dar exista doua tipuri de carbohidrati: carbohidratii simpli (carbohidrati rai) si carbohidratii complecsi (carbohidrati buni).

Carbohidratii simpli sunt compusi cu un continut mare de zaharuri si un continut mic de fibre; ei sunt cu atat mai nocivi sanatatii cu cat continutul de fibre este mai mic.

Dintre alimentele cu continut mare de carbonati simpli sunt: zaharul, chips-urile, sucurile carbogazoase, ketchup-ul, dulciurile, painea si pastele din faina alba, orezul alb, mancarea fast-food, prdusele de patiserie. Despre acestea va spuneam la inceputul articolului ca le-am eliminat din mesele zilnice aproape total.

Legumele, leguminoasele si fructele contin si ele carbohidrati simpli, dar in acelasi timp si o cantitate mare de fibre, care incetineste digestia si proceseaza zaharul in organism precum carbohidratii complecsi.

Cartoful, in schimb intra in categoria carbohidratilor complecsi, dar este bine sa fie evitat, deoarece se comporta in organism ca un carbohidrat simplu.
Nu toti carbohidratii simpli sunt la fel de rai; de exemplu orezul alb nu este atat de nociv precum chips-urile, iar cartofii copti in cuptor nu fac rau organismului la fel de mult precum produsele de cofetarie sau de patiserie.

Carbohidratii complecsi, avand un continut mai bogat de fibre, sunt digerati mai greu de organism, iar cantitatea de zaharuri eliberata in organism va fi mai mica, pastrandu-se echilibrul zaharului din sange.

Alimentele bogate in carbohidrati complecsi sunt produsele de panificatie obtinute din cereale integrale (cerealele care contin invelisul si germenii boabelor, cerealele nerafinate) – painea neagra, pastele obtinute din faina neagra, orezul brun, faina de ovaz, quinoa, hrisca.

Consumul de carbohidrati complecsi are un rol important in buna functionare a sistemului nervos, a sistemului muscular, in metabolism si ajuta la o buna digestie.

Atentie: chiar si carbohidratii complecsi consumati excesiv te vor ingrasa prin aportul mare de calorii adus organismului, mai eles daca acestea nu sunt consumate prin miscare.
Necesarul zilnic de carbohidrati nu este acelasi pentru toata lumea; daca un sportiv poate consuma fara grija circa 500-600 grame pe zi, o persoana normala nu ar trebui sa depaseasca 300 g pe zi. O cantitate mai mare fara miscare facuta zilnic va duce sigur la ingrasare.

Sursa: http://www.grasomega.ro/

Adauga un comentariu

*