Rezoluţia Parlamentului European referitoare la raportul intermediar 2007 al Comisiei Europene privind Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM)

Deşi din 2005, când i s-a conferit statutul de stat candidat la UE, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) a realizat progrese semnificative, rămânând singurul stat dintre cele trei state candidate care nu a început negocierile de aderare. Potrivit Parlamentului European această situaţie ar trebui să ia sfârşit.

DeputaÅ£ii salută reînnoirea consensului politic cu privire la aderarea acestei ţări la Uniunea Europeană ÅŸi „progresele considerabile” de la ultimul raport intermediar, publicat de Comisia Europeană în noiembrie 2007. Printre altele, se apreciază „elanul politic reînnoit cu privire la integrarea europeană” a Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, recunoaÅŸterea din ce în ce mai clară a caracterului multietnic al statului, precum ÅŸi progresele înregistrate în domeniul economic.

Progrese semnificative în combaterea corupţiei şi a crimei organizate

În 2007 s-au realizat progrese semnificative în combaterea corupţiei şi a crimei organizate, dar şi a traficului de fiinţe umane şi a celui de droguri. Se solicită însă guvernului de la Skopje să continue cu implementarea legislaţiei anti-corupţie şi a reformei sistemului judiciar.

Depolitizarea, profesionalizarea şi eficienţa administraţiei publice

În vederea depolitizării, profesionalizării şi creşterii eficienţei administraţiei publice se solicită autorităţilor macedonene continuarea reformei administraţiei publice şi abţinerea de la orice acţiune care ar putea pune în pericol capacitatea administrativă deja existentă.

Toate forÅ£ele politice ÅŸi comunităţile etnice din Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) trebuie să demonstreze că Å£ara s-a eliberat de conflictele care erau văzute într-un mod negativ atât pe plan intern, cât ÅŸi pe plan extern ÅŸi care „depăşeau limitele normale ale diferenÅ£elor politice”, ca de exemplu boicotarea instituÅ£iilor democratice ale statului.

Discriminarea comunităţii rome

Deputaţii europeni s-au arătat preocupaţi faţă de discriminarea continuă împotriva comunităţii rome, în special în domeniile educaţiei, protecţiei sociale, sănătăţii, locuinţelor şi ocupării forţei de muncă, dar speră că strategia naţională în materie va fi implementată în viitorul apropiat.

Adauga un comentariu

*