Parlamentul European a votat raportul cu privire la continuarea punerii în aplicare a sistemului european de navigaţie prin satelit Galileo. Noul regulament adoptat prevede reguli pentru licitaţii competitive cu privire la ambele programe Galileo şi Serviciul european geostaţionar de navigaţie prin satelit (EGNOS), astfel încât consumatorii să se poate bucura în viitor, de servicii de calitate, la preţuri competitive.
Prin adoptarea regulamentului a fost iniţiată faza de implementare a sistemului de navigaţie prin satelit Galileo, care este stabilită să se încheie în 2013, astfel ca la acea dată sistemul să fie operaţional.
Servicii de înaltă calitate la preţuri juste
Această fază de implementare va fi finanÅ£ată exclusiv din mijloace UE, constituind o investiÅ£ie în valoare de 3,4 milioane Euro. Uniunea Europeană va fi „proprietarul tuturor activelor materiale ÅŸi imateriale create sau dezvoltate în cadrul programelor”. Statele membre, ţări terÅ£e ÅŸi organizaÅ£ii internaÅ£ionale vor putea pune la dispoziÅ£ie ÅŸi alte mijloace.
Decizia cu privire la crearea de parteneriate publice-private pentru funcţionarea şi extinderea sistemului după 2013, va fi luată la o dată ulterioară.
Comisiei Europene i se solicită ca în 2010, alături de evaluarea intermediară, să prezinte o propunere în legătură cu fondurile şi angajamentele publice, inclusiv cu eventuale obligaţii necesare pentru includerea lor în programarea financiară care începe în 2014. Propunerea ar urma să includă un mecanism de repartizare a veniturilor pentru faza de exploatare şi obiective pentru o politică a preţurilor, care să garanteze furnizarea către clienţi a unor servicii de înaltă calitate la preţuri juste.
Åžase pachete de lucru principale pentru infrastructura Galileo
Regulamentul stabileşte regulile pentru procedura de achiziţionare, iar infrastructura pentru Galileo va fi împărţită într-un set de şase pachete de lucru principale:
– asistenÅ£a pentru ingineria sistemelor;
– finalizarea infrastructurii de misiune terestră;
– finalizarea infrastructurii de control terestru;
– sateliÈ›i
– lansatoare
– exploatare
precum ÅŸi o serie de pachete de lucru suplimentare.
Alte două principii importante pentru procedura de achiziţionare sunt: evitarea posibilelor abuzuri din cauza poziţiei dominante a unui singur furnizor sau din cauza dependenţei de acesta pe termen lung şi doi furnizori în paralel (dual-sourcing) ori de câte ori acest lucru este adecvat, pentru a asigura un control de ansamblu mai bun al programului.
Compatibilitatea cu alte sisteme de navigaţie
Potrivit prevederilor acestui regulament, Comisia Europeană va asigura compatibilitatea ÅŸi interoperabilitatea programelor EGNOS ÅŸi Galileo cu alte sisteme de navigaÅ£ie ÅŸi – dacă este posibil – cu mijloace convenÅ£ionale de navigaÅ£ie.
Gestionarea programelor Galileo ÅŸi EGNOS
Ambele programe vor fi gestionate de Comisia Europeană, de Autoritatea de Supraveghere a sistemului european de navigaţie prin satelit (GSA) şi de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).