În ultimii ani, rinoplastia, cunoscută ca şi operaţia estetică de remodelare a nasului, a devenit una dintre cele mai solicitate operaţii estetice de către români. Motivele pentru care tot mai multe persoane apelează la această operaţie estetică sunt atât de ordin estetic, cât şi funcţional. Dacă până de curând, rinoplastia era privită ca o metodă de corectare a nasului, prin această intervenţie se poate trata şi deviaţia de sept.
„Rinoplastia, intervenţia de remodelare a nasului, are reguli de care, ţinând seamă, se obţin rezultatele dorite! Este adevărat că această intervenţie a devenit din ce în ce mai căutată şi în rândul românilor, chiar dacă până acum câţiva ani cele care intrau în cabinetul meu pentru o astfel de intervenţie erau, fără îndoială, vedetele. Astăzi, primesc zilnic solicitări şi întrebări de la persoane care îşi doresc să apeleze la rinoplastie fie din motive estetice, frecvent asociate deviaţiei de sept, fie după alte intervenţii de rinoplastie.” a explicat dr. chirurg estetician Călin Doboş.
70-80% din populaţia lumii se confruntă cu problema deviaţiei de sept
Studiile realizate în acest sens, arată că 70-80% din populaţia lumii se confruntă cu problema deviaţiei de sept. În cazul românilor, deviaţia de sept este adesea ignorată sau confuntată cu alte afecţiuni. Deoarece este o disfucţie respiratorie ce nu este neapărat periculoasă, în timp ea poate genera o stare de disconfort în procesul de respiraţie.
Cu ajutorul medicinei estetice, deviaţia de sept precum şi îmbunătăţirea aspectului nasului se pot realiza prin intervenţia de rinoplastie. Această intervenţie se realizează prin operaţie închisă (descoperire parţială a nasului) sau prin operaţie deschisă (expunere extinsă a nasului).
Operaţia închisă constă în efectuarea unor incizii mici în interiorul nărilor, fără a lăsa cicatricii. Intervenţia este recomandată atunci când trebuie plasate implanturi artificiale, os sau cartilaj pentru a asigura forma şi susţinerea nasului. Operaţia închisă se poate efectua în scopuri estetice (micşorarea dimensiunilor nasului etc); pentru a corecta problemele de respiraţie; pentru a corecta defecte congenitale.
Operaţia deschisă constă în efectuarea unor incizii mici în interiorul fiecărei nări, unite la mijlocul nasului, permiţând ridicarea pielii de pe oasele şi cartilajele nasului. În acest mod, se poate examina în detaliu structura nasului şi se pot face modificări asupra formei şi structurii. Rinoplastia deschisă este recomandată persoanelor care nu sunt mulţumite de aspectul nasului: fie că vârful nasului trebuie remodelat, fie că este prea lung, căzut, bulbos, lat, de dimensiuni mari etc.
Sursa: www.csid.ro