„Am facut ca Valea Seaca sa nu mai fie…seaca!”

Comuna Valea Seaca era vestita pentru lipsa de apa, de unde i se tragea si numele. In timpul ultimului mandat al primarului Ion Pravat, acesta a reusit sa faca din comuna una careia sa nu i se mai spuna ca este seaca. Locuitorii comunei au acum apa la robinete!

Ii vine foarte usor sa raspunda primarului Ion Pravat la intrebarea „care ar fi cea mai mare realizare pe timpul celor doua mandate?” Pentru ca raspunsul este extrem de simplu si vine instantaneu: „Alimentarea cu apa a comunei!”. De 12 ani, de când este primar, Ion Pravat a avut un singur vis, cum sa faca sa aduca apa in comuna natala. „Este cea mai importanta realizare a mea de cnd sunt primar. De aceea ma bucur enorm ca am reusit acest lucru”, spuine Ion Pravat. Lipsa de apa era una dintre problemele cele mai acute ale comunei. „Am initiat un proiect prin Sapard care a fost declarat eligibil, in 2002. De atunci, timp de trei ani, am tot sperat ca intr-o buna zi vom avea apa la Valea Seaca. Au incheiat contracte de finantare doua comune din judet, noi si Cotofanesti, si ambelor ne-au fost aprobate psroiectele. Lucrarile au fost finalizate in decembrie 2007, când a fost dat in exploatare sistemul de alimentare cu apa. Daca la inceput solicitarile au fost extrem de putine, in ceea ce priveste racordarea la retea, pe masura ce luimea s-a convins ca totul este real, acum nu mai pridim cu in scrierile. Pâna si in satele unde exista cât de cât o rezerva de apa, locuitorii au inceput sa solicite racxordarea”, spune cu mndrie Ion Pravgat. Aproximativ 500 familii beneficiaza de acest privilegiu al civilizatiei. In toata comuna exista mobntate 57 de cismele in stare de functionare. Investitsa a costat 37 miliarde lei plus TVA”, adauga primarul Pravat.

Retea de canalizare

Reteaua de alimentare cu apa nu se putea fara cea de canalizare. „Am initiat un proiect de canalizare. Exista statie de epurare si resele de colectare. A fost intocmit un studiu de fezabilkitate si am obtinut avizele necesare pentru a–l putea depiune la ADPR. Practic, aceasta investitie face parte dintr-un proiect integrat in valoare de 2, 5 milioane euro, alcatuit din doua componente, unul care se refera la canalizare, in valoare de 1, 5 milioane euro, si un altul de modernizare si asafaltare a drumului comunal 107, de la Primarie la casntoinul silvic, pe o lungime de sase kilometri. Din acestia, 3, 5 sunt in Valea Seaca si 2, 5 in satul Cucova. Urmeaza sa depunem documentatia la ADPR”, spune Ion Pravat.

Primaria are un sediu nou

„Pot spune fara sa gresesc ca sediul primariei din Valea Seaca este unul din cele mai moderne sedii die acest fel din judet. Ne-am gânbdit sa-i facem si un gard imprejmuiytor, pentru ca au inceput sa cam rezeme peretii si sa-i murdareasca. Este pacat, pentru ca investitsia ne-a costat vreo 4, 5 miliarde leui, bani primiti de la Consiliul Judetean”, spune Ion Pravat.

Iluminat public modern

Tot iluminatul public din comuna Valea Seaca a fost reabilitat si modernizat. „Am montat becuri economice al caror consum este redus la jumatate fata de celelate clasice. Conform normelor europene, la doi stâlpi am montast un bec”, declara primarul comunei.

Scoli reabilitate

In comuna Valea Seaca exsunt patru scoli care au fost reablitate si modernizate. Scolii nr. 1 din satul Valea Seaca i s-a inlocuit acoperisul cu lindab, inlocuit tâmplaria cu pvc, s-a montat centrala termica. Se afla in stadiu de finalizare un grup sanitar modern printr-un program cu banca Mondiala. La Scoala 3, din Valea Seaca, s-au inlocuit tmplaria, geamurile si usile, urmeaza sa fie instalata centrala termica cu lemne. Toate scolile au magazii de lemne. In comuna sunt doua Camine culturale, care urmeaza a fi reparate, la cel din Valea Seaca fiind deja incepute lucrarile.

Drumuri si poduri modernizate

Se afl;a in plin proces de modernizare podul de peste p26rul Cucova, peste care se putea trece doar peste câteva dale ce puineau in pericol traversarea. Investitia finantata de Consiliul Judetean pe DJ 119 D

Adauga un comentariu

*