Oamenii de ştiinţă americani au făcut un nou pas în eliminarea şanselor de recidivă în cazul pacienţilor bolnavi de cancer.
Ei au descoperit că, atunci când sunt combinate, imunoterapia şi chimioterapia pot duce la distrugerea celulelor latente, scrie medicalnewstoday.com.
„Imunoterapia înseamnă sincronizare”, spune Masoud Manjili, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu, medic oncolog la Şcoala de Medicină din Richmond, Virginia.
„Cel mai bun moment de a pune în aplicare terapiile imuno-oncologice este cel în care tumorile sunt expuse la chimioterapie”, adaugă el.
Cu alte cuvinte, rata de recidivă a cancerului va scădea semnificativ dacă tratamentul chimioterapeutic al cancerului este completat de imunoterapie.
Imunoterapia este o ramură relativ nouă în medicină, dar promite mari schimbări, în special în vindecarea pacienţilor cu diverse afecţiuni maligne.
„În loc ca medicamentele să ţintească doar celulele afectate, cu ajutorul imunoterapiei, putem să procedăm în aşa fel încât şi celulele sănătoase ale sistemului imunitar să lupte cu tumorile”, spune John Wherry, editor la revista ştiinţifică Journal of Leukocyte Biology, unde, de altfel, au şi fost publicate rezultatele acestui studiu.
Noile descoperiri sunt de maximă importanţă, deoarece ar putea trasa noi metode de tratament pentru pacienţii oncologici, cu şanse mult mai scăzute de recidivă.
Sursa: www.csid.ro