Semnificatiile zilei de 3 noiembrie

vanatoridemunteAstazi in România se sarbatoreste Ziua Vânatorilor de Munte. La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General decide ca Scoala Militara de Schiori din Bucuresti sa fie transformata in „Corpul Vanatorilor de Munte”, o elita armatei române, fiind trimisi in cele mai dificile actiuni.

In cel de-al doilea razboi mondial, pe frontul antisovietic, ei au reprezentat cea mai de temut aparare. Dupa razboi, insa, trupele de vanatori de munte vor fi desfiintate, in 1950, din ordin sovietic. Dupa 1960 sunt reinfiintate, iar din 1977, in Bistrita, apare Brigada 1 Vanatori de Munte. In Targu Neamt a fost dedicat vanatorilor de munte si eroilor Primului Razboi Mondial un monument-mausoleu, realizat de arhitectul Theodor Burca, inaugurat in 1939 de catre Regele Carol al II-lea.

In prezent structura Fortelor Terestre ale Armatei României detine doua brigazi de vanatori de munte – Brigada 2 Vanatori de Munte Sarmizegetusa, destinata sa participe la misiuni NATO si in afara teritoriului tarii si Brigada 61 Vanatori de Munte General Virgil Badulescu, cu misiuni specifice, in principal pentru apararea teritoriului national.

Imagini pentru casa albaIn 1800 ia ființa Casa Alba, resedinta presedintilor SUA, situata in Washington, constructie inceputa in 1792, dupa planurile arhitectului James Hoban.

In 1834 este fondat Muzeul de Istorie Naturala si Antichitati din Bucuresti.

In 1883 arhitectul modernist Antonio Gaudí primeste aprobarea de a continua constructia „templului” barcelonez Sagrada Familia.

In 1834 se infiinteaza Muzeul de Istorie Naturala si Antichitati din Bucuresti.

In 1863 J.T. Alden breveteaza metoda de obtinere a drojdiei.

In 1906 sunt prezentate de catre Alois Alzheimer datele fundamentale ale bolii care ii va purta numele, la Congresul de Medicina de la Tübingen.

In 1920 ia fiinta Scoala Politehnica din Timisoara.

In 1950 România adera la Conventia cu privire la prevenirea si reprimarea genocidului, adoptata de Adunarea Generala a ONU la 9 decembrie 1948 si intrata in vigoare la 12 ianuarie 1951.

In 1958 este inaugurat Palatul UNESCO de la Paris.

In 1975 este inaugurate, in prezenta Reginei Elisabeta a II-a, conducta petroliera subacvatica ce aducea pentru prima data petrol din Marea Nordului in Marea Britanie.

In 1998 firma americana de telecomunicatii Iridium lanseaza pe piata primul serviciu de telefonie „via satelit”.

In 1500 se naste Benvenuto Cellini, artist italian, giuvaiergiu, sculptor si un renumit reprezentant al manierismului; in 1901, André Malraux – romancier francez; in 1918, Petru Buzgau – pictor si grafician român, iar in 1979, Emilian Dolha – fotbalist român.

In 1936 moare Filip Lazar, compozitor si pianist român; in 1954, Henri Matisse – pictor, sculptor si desenator francez, initiatorul fobismului, iar in 2015, Csaba Fenyvesi – campion olimpic la scrima.

Adauga un comentariu

*