Toţi tinerii vor să aibă o carieră reuşită, care să le ofere o poziţie privilegiată în societate, dar şi în ochii celorlalţi. Totuşi, foarte mulţi absolvenţi de liceu sau de facultate se confruntă cu o adevărată dilemă atunci când trebuie să decidă în privinţa viitorului lor profesional. Lipsiţi de experienţă, ei nu ştiu ce îşi doresc cu adevărat şi nu îşi cunosc propriile atuuri şi abilităţi.
„Studentul din ziua de astăzi este diferit de cel de acum cinci-zece ani. El este mult mai responsabil şi este conştient că viitorul lui depinde numai de el. Mulţi studenţi lucrează şi îşi câştigă singuri banii de buzunar, iar la terminarea facultăţii au deja experienţă. Astfel, ei devine mai independenţi şi îşi controlează mult mai bine viaţa”, spune Floriana Enescu, Managing Director al Qualia.
Totuşi, în ciudă faptului că sunt mult mai informaţi şi mai experimentaţi, studenţii nu ştiu întotdeauna ce profesie sau ce domeniu de activitate li se potriveşte.
Potrivit experţilor de la Qualia, atunci când trebuie să facă alegeri importante privind carieră lor, tinerii trebuie să ţină cont în primul rând de propriile lor dorinţe. Ei trebuie să îşi urmeze vocaţia şi să conştientizeze că viaţă este mult mai frumoasă atunci când fac ceea ce le place.
„Să ai un job care te motivează înseamnă să fii mai performant la locul de muncă. Astfel, ai şansa să ieşi din mulţime şi să te afirmi, să devii un profesionist de succes”, a adăugat Floriana Enescu.
Mai mult, tinerii nu trebuie să îşi aleagă profesia în funcţiile de cerinţele şi ofertele disponibile pe piaţă de muncă la un moment dat. Dacă fac asta, riscă să se confrunte cu un eşec profesional. Una dintre cele mai mari greşeli ale tinerilor şi ale părinţilor deopotrivă este să îşi bazeze deciziile pe anumite trenduri schimbătoare, care pot luă un curs diferit în momentul absolvirii studiilor. Piaţă de muncă este dinamică, într-o permanenţă schimbare. „Companiile pot cauta astăzi programatori sau contabili, iar mâine, ingineri sau consultanţi„, a mai spus Managing Directorul Qualia.
Spre exemplu, după Revoluţie a fost la modă Dreptul, ceea ce a provocat o inflaţie de forţă de muncă în acest sector. Apoi, ASE-ul a fost cel care s-a impus cu putere în rândul tinerilor. Dar, că orice preferinţa trecătoare, cele două opţiuni şi-au pierdut tendinţa odată cu trecerea timpului.
Facultăţile sunt instituţiile care ar trebui să se adapteze la evoluţia şi cerinţele pieţei muncii. Pe bază studiilor de piaţă acestea ar trebui să îşi adapteze numărul de locuri oferite studenţilor în funcţie de cererea de pe piaţă. „Dacă este nevoie de ingineri, să se suplimenteze locurile la Politehnica, dacă avem deficit de medici să crească numărul de locuri de la Facultatea de Medicina”, a adăugat Floriana Enescu.
Astfel, să faci ceea ce nu ţi se potriveşte poate avea doar două urmări posibile: pe de o parte, tânărul poate deveni un alt angajat mediocru şi ineficient sau poate pur şi simplu să fie nefericit toată viaţă.
Aşa cum menţionează şi Floriana Enescu, ne putem da seamă la 30 de ani că abilităţile sau planurile noastre de viitor nu corespund cu jobul pe care îl practicăm. În plus, dacă decidem să o luăm de la capăt într-un domeniu necunoscut trebuie să începem din nou pe o poziţie de entry-level, cu un salariu mult mai mic de cele mai multe ori. Nu foarte mulţi oameni sunt dispuşi să treacă încă odată prin etape pe care le-au depăşit deja, mulţi ani în urmă.
Din acest motiv, deciziile legate de viitoarea profesie a tinerilor nu pot fi luate în grabă. Înainte de înscrierea la facultate, absolventul de liceu ar trebui să treacă printr-un proces de evaluare a abilităţilor personale şi profesionale, pentru a află care îi sunt punctele forţe şi care sunt cele mai potrivite profesii în care poate să le pună în valoare.
Să construieşti o carieră de succes necesită mult timp şi mult efort. De aceea, pregătirea profesională trebuie să înceapă chiar din anii terminali ai liceului, din momentul în care tânărul este confruntat cu nenumărate posibilităţi privind studiile superioare. El trebuie să descopere ce vrea cu adevărat, însă trebuie să ştie şi dacă personalitatea şi cunoştinţele pe care le posedă corespund dorinţelor sale.
„Facultatea este bază pe care se sprjiina majoritatea profesiilor de succes. Tot ceea ce învăţa şi experimentează studentul în facultate îşi lasă amprenta asupra gândirii şi capacităţilor sale. Din acest motiv, specializarea aleasă trebuie să ofere tânărului exact informaţiile şi experienţele de care el are nevoie pentru a fi performant la locul de munca”, potrivit spuselor Florianei Enescu.
De multe ori părinţii nu îşi pot îndruma copiii în privinţa carierei. Deşi sunt bine intenţionaţi, aceştia rămân subiectivi şi nu au capacitatea de a analiza imparţial aptitudinile şi dorinţele copiiilor lor. Expertul obiectiv, consilierul vocaţional specializat în astfel de probleme, este singurul care poate veni cu o perspectivă de ansamblu şi cu sfaturi utile. El este cel care îi aplică tânărului teste de personalitate şi aptitudini, pentru a îl ajută să se orienteze către o anumită facultate şi, apoi, spre un anumit domeniu de activitate.
Un sfat pe care specialiştii de la Qualia îl dau studenţilor este acela de a practica profesia dorită încă din timpul facultăţii. Chiar dacă nu vor fi angajaţi de la prima încercare, tinerii trebuie să urmeze programe de internship la diferite companii, pentru că acestea sunt importante în dezvoltarea lor profesională şi personală. Mai mult, ei trebuie să fie dispuşi să înceapă din poziţia de entry-level. „În primii doi-trei ani cunoştinţele şi aptitudinile pe care le acumulezi contează mult mai mult decât banii pe care îi primesti”, a menţionat Floriana Enescu.
Stagiile de practică sunt vitale pentru carieră studentului. Acestea îi oferă posibilitatea să experimenteze activităţile pe care le va întreprinde zilnic la viitorul job, îl familiarizează cu organizaţia şi cu mediul de lucru, cu oamenii şi cu cerinţele din acel domeniu de activitate.
La terminarea facultăţii, experienţa de muncă din timpul facultăţii va constitui un plus de valoare în ochii angajatorului, în comparaţie cu concurenţii care candidează pentru acelaşi post. De asemenea, unii interni pot rămâne în compania în care îşi desfăşoară stagiul de practică, dacă au rezultate şi performanţe care îndeplinesc cerinţele angajatorului. Potrivit Florianei Enescu, „în urma unui astfel de stagiu de practică Qualia a angajat doi proaspăt absolvenţi de facultate, datorită faptului că programul de internship ne-a dat ocazia să le evaluăm gradul de implicare şi aptitudinile la locul de muncă, precum şi capacitatea de adaptare la cultura organizaţională a companiei noastre.”
Prin urmare, internshipurile te ajută să îţi identifici profesia potrivită şi să îţi consolidezi cunoştinţele. Dacă faci ceea ce trebuie, respectiv îţi alegi facultatea în concordanţă cu aptitudinile şi profilul tău, urmezi un program de internship sau lucrezi din facultate, şi dacă eşti dispus să o iei de la zero, atunci ai mari şanse să realizezi ce îţi doreşti.
„Performanţa în profesie este o opţiune proprie, un rezultat al deciziilor corecte, luate la timpul potrivit. Ceea ce trebuie să reţină un tânăr aflat la început de drum e că succesul nu poate fi atins decât atunci când practici o profesie care ţi se potriveşte şi care te împlineşte”, a concluzionat Floriana Enescu, Managing Director Qualia.
Sursa: http://www.romanialibera.ro