Semnificatiile zilei de 17 martie

50ade82a6d6f427f47e0928505ccf4c5In 1756 este celebrata pentru prima data “Ziua Sfantului Patric” – Saint Patrick’s Day – la New York. In zilele noastre, cea mai mare insemnatate o are in Irlanda. Sfantul Patrick s-a nascut in secolul al IV-lea, in Britannia romana, dar este capturat de irlandezi si tinut prizonier pe insula timp de 6 ani.

Dupa ce evadeaza din captivitate, se intoarce in Irlanda, in anul 432, si incepe procesul de crestinare a irlandezilor, pana atunci adepti ai politeismului. Coform folclorului irlandez, el s-a folosit de frunza de trifoi pentru a explica doctrina crestina a Sfintei Treimi. De aici si obiceiul de a purta funde verzi si trifoi in aceasta zi (data decesului Sf. Patrick), obicei care dateaza din secolul al XVII-lea. Prima editie a Festivalului Sf. Patrick a avut loc in 1996 si a durat o zi.

In timp, durata festivalului a crescut, astazi el desfasurandu-se pe parcursul a 4-5 zile, fiind organizate, pe strazile Dublinului, cele mai spectaculoase parade si petreceri. Sf. Patrick’s Day este sarbatorita aproape in intreaga lume, insa cele mai importante festivitati au loc in Irlanda.

In 1866 incepe sa functioneze Banca României, creata prin transformarea Bancii Imperiului Otoman sub numele de “Bank of Roumania”.

In 1901 cele 71 de tablouri ale pictorului olandez Vincent van Gogh expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris creaza senzatie la 11 ani de la moartea artistului.

In 1948 este semnat, la Bruxelles, actul de nastere al Uniunea Europei Occidentale de catre Belgia, Franta, Luxemburg, Olanda si Marea Britanie; U.E.O. – singura organizatie europeana cu componenta de aparare infiintata in perioada razboiului rece – are in prezent 28 de tari.

In 1969 Golda Meir devine prima femeie prim-ministru al Israelului.

In 1990 este inaugurata noua opera pariziana, Opéra Bastille.

In 1751 se naste Anders Dahl, botanist suedez, dupa numele caruia a fost denumita “Dalia”; in 1819, Alecu Russo – poet, prozator, eseist, memorialist si critic literar român, ideolog al generatiei de la 1848; in 1881, Walter Rudolf Hess – fiziolog elvetian, laureat Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1949 “pentru descoperirea organizarii functionale a diencefalului ca un coordonator al activitatilor organelor interne”; in 1919, Nat King Cole – cantaret american, iar in 1951, Kurt Russell – actor american.

In 1853 moare Christian Doppler, fizician si matematician austriac, devenit celebru pentru ipoteza care acum este cunoscuta sub denumirea de Efectul Doppler; in 1941, Nicolae Titulescu – om politic, diplomat, jurist si profesor român, presedinte al Ligii Natiunilor, membru al Academiei Române; in 1956, Irene Joliot-Curie – fizician si chimist francez, laureata a Premiului Nobel pentru Chimie in 1935; in 2011, Romul Munteanu – critic, istoric literar si editor român, iar in 2016, Solomon Marcus – matematician român.

Adauga un comentariu

*