Casele de la Rotunda au ramas fara locuitori
Vasile Pascu, primarul comunei Gura Vaii a ajuns sa fie cel mai mediatizat primar din judet. Unele fapte ale sale au adus grave prejudicii Consiliului Local. Desi cele mai cunoscute nereguli savârsite de primarul Pascu sunt legate de folosirea fondurilor alocate de Guvern pentru eliminarea efectelor inundatiilor, el s-ar mai face vinovat, in conceptia unora dintre consilierii locali, de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals. Comuna Gura Vaii arata jalnic. Cetatenii se intreaba ce s-a facut cu banii publici? Pe ce drum au apucat si in ce buzunar s-au oprit? De aceea si sondajul referitor la sansele de a fi reales primar ale lui Vasile Pascu il situeaza pe acesta pe locul al doilea, la aproape zece puncte distanta de ocupantul primului loc pe lista favoritilor cetatenilor comunei.
Nu gresim deloc daca afirmam ca Gura Vaii a ajuns de râsul lumii. O comuna care nu se poate mândri cu nicio realizare. Când spui Gura Vaii te gândesti imediat la ceea ce s-a intâmplat cu rromii de la Rotunda, cu locuintele construite pentru ei si apoi impartite consilierilor locali. Ca urmare a inundatiilor din vara lui 2005, in satul Gura Vaii au fost afectate 347 de locuinte, din care 393 grav, si pentru care trebuia schimbat amplasamentul, iar restul puteau fi doar reparate. Pentru locuintele care puteau fi reparate sau reconstruite, Guvernul României a pus la dispozitie materiale de constructie cu titlu gratuit, iar pentru manopera sumele aferente, o parte in 2005, restul in 2006, când urmau sa fie finalizate lucrarile. Cei mai afectati au fost rromii. Pentru acestia s-a decis schimbarea amplasamentului. Consiliul Local Gura Vaii a aprobat documentatia tehnica si fondurile necesare. Primaria a incheiat contracte cu mai multe firme, ocazie cu care a fost schimbat proiectul tehnic la case si s-a diminuat suprafata ce urma a fi construita si pentru care se primisera materialele, de la 42 mp la 32 mp, fara a avea insa si aprobarea Consiliului Local, desemnat prin lege singurul for care aproba a astfel de modificare. Suma alocata de Guvern pentru o casa era de 13.700 RON, mai apoi fiind suplimentata pentru finalizarea tencuielii interioare si exterioare, hornuri, scari de intrare si alee in jurul casei, suma totala aprobata de CL fiind de 4.400 lei noi pentru fiecare casa.
Modificari de proiect cu aprobarea primarului
Modificarea proiectului ducea implicit la un surplus de materiale, lucru de care se face vinovat de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor publice, fals intelectual ,si uz de fals, primarul Vasile Pascu. Printr-o hotarâre de Consiliu Local s-a dispus inventarierea materialelor, fiind dat un termen si de Curtea de Conturi, iunie 2007, primarul fiind obligat sa duca la indeplinire acest lucru. Mai are doar o luna de „trait” ca primar si nu s-a achitat de sarcina! Alaturi de el se fac vinovati si cei din comisia de receptie a lucrarilor. Prejudiciul provocat prin nefolosirea materialelor de constructie se ridica la peste 1.500.000 lei noi, fara sa fi fost adaugata si manopera, ceea ce i-ar spori valoarea.
Ilegalitati la plata garantiei materiale
In 2007 a fost achitata toata garantia materiala care se percepe conform Legii 10/1995 catre firmele care au construit casele de la Rotunda, fara a exista un proces verbal de receptie finala conform contractului incheiat intre parti, firme si Primarie. Plata s-a facut prin abuz in serviciu contra intereselor publice, fara a se face receptia finala a lucrarilor. Platile trebuiau efectuate la un an de la terminarea constructiilor si numai dupa ce se faceau procesele verbale de receptie finala. Prin Raportul de Audit al Curtii de Conturi, nr. 474/09.06.2007, in scrisoarea catre Primarul Vasile Pascu, se aduce la cunostinta acestuia ca trebuie pusa in aplicare Hotarârea 30 a CL, de constituire a unei comisii cu un expert evaluator care sa constate punerea in opera a materialelor date de Guvernul României pentru reconstructia caselor distruse de inundatii. Termenul fixat era de 29 iunie 2007. Suntem in mai 2008 si nicio reactie a primarului Vasile Pascu.
Intrebari ramase fara raspuns
Felul in care s-au petrecut lucrurile cu locuintele construite la Rotunda a ridicat numeroase semne de intrebare. Din pacate, acestea nu si-au gasit raspunsul nici pâna in ziua de astazi. Pentru construirea caselor de la Rotunda au fost aduse 80 basculante balastru, beneficiare trei firme. Nisip nu s-a adus, fiind procurat de fiecare firma, desi trebuiau adusi 960 mc nisip! Frauda este estimata la peste doua miliarde lei vechi. Suprafsta construibila era de 50 mp, nu de 32 mp cum s-a semnnat contractul. Eliminarea din contructie a 18 mp a dus la o economie de materiale de care Primaria s-a descarcat de gestiune catre firmele constructoare fara aprobarea CL. Nu se stie nici astazi unde sunt materialele de constructie ramase. Peste 15 miliarde lei reprezinta valoarea acestor materiale nefolosite si facute cadou firmelor constructoare de Primaria Gura Vaii. Electrificarea zonei Rotunda s-a facut de GEDIX GRUP Bacau, lucrarea a fost platita integral, dar n-a fost finalizata.
Bataie de joc cu banii publici
In bugetele pentru 2005 si 2006, CL Gura Vaii a aprobat si alocat sume necesare efectuarii unor lucrari de infrastructura. Obligatia realizarii lucrarilor si urmarirea lor, precum si modul de gestionare a fondurilor banesti reveneau primarului Vasile Pascu, ordonatorul principal de credite.
In 2005, pentru reabilitarea drumului satesc din zona inundata au fost contractate lucrari in valoare de 100.000 lei, contract care a fost dat cu incredintare directa si in care se prevedea realizarea a mai multor lucrari, nivelare cu autogrederul a carosabilului, realizarea de santuri, transportul a 1760 mc balastru si 480 mc sort de la o distanta der 40 km. In realitate s-au carat doar 640 mc balastru din albia râului Troitus si 70 mc adusi de la o societate din judetul Vrancea. Confirmarea transportului balastrului si sortului a fost semnata pentru toata cantitatea contractata de primarul Vasile Pascu! In acest fel, s-a creat un prejudiciu CL Gura Vaii de peste 60.000 lei. In procesele verbale de sedinte ale Consiliului Local din perioada imediat urmatoare efectuarii platii, unii membri ai comisiei de receptie au recunoscut ce lucrari s-au efectuat si ce cantitati de balastru si sort au fost carate.
Lucrare ba, bani da!
In 2005 a fost contractata o lucrare in vederea construirii unui podet provizoriu in satul Plaltinata. La acest podet nu exista procesele verbale pentru lucrari ascunse care sa ateste cantitatile de fier beton folosite, adica fier beton, ciment si piatra. Contractul de atribuire a fost dat cu incredintare directa, desi zona nu a fost calamitata si, conform legii, trebuia facuta o oferta de pret. Lucrarea nu este terminata in totalitate, in schimb, banii au fost achitati in totalitate!
Acte false pentru plata in avans
In 2006 au fost alocate prin doua Hotarâri de Consiliu Local 100.000 lei pentru balastari si 35.000 lei pentru reabilitarea drumului din zona fostului cartier al rromilor, demolat dupa inundatii. S-a incheiat in decembrie 2006 un contract pentru inchirierea unor utilaje si mijloace de transport in vederea executarii de lucrari pentru reabilitarea unor drumuri in satele comunei. La sfârsitul aceleeasi luni au fost inregistrate Centralizatorul lucrarilor efectuate si procesul verbal de receptie finala pentru executarea de lucrari. La documentatie au fost anexate si bonurile de transport confirmate de primarul Vasile Pascu, precum si confirmarile pentru utilajele de incarcare, documente care se vede clar ca au fost facute in aceeasi zi, cu acelasi scris, fiind practic intocmite si puse la dosar ca acte justificative pentru cei de la Finante Publice in vederea efectuarii platii stabilite in contract. Actele sunt false pentru ca la data de 28 decembrie 2006 nu se carase niciun metru cub de balastru in comuna! Tot la acea data au fost emise doua ordine de plata de 105.000 lei reprezentând contravaloare lucrari executate si garantia de bune executie. Acteleau fost atasate la ordinele de plata pentru efectuarea platii la Trezorerie. Se poate spune ca, prin intermediul primarului, Consiliul Local a creditat societatea respectiva care, in urma acestor operatii si-a cumparat un camion si o remorca! Lainceputul lui 2007, in urma unei sesizari a consilierilor locali, au inceput lucrarile de balastare care s-au desfasurat pâna la mijlocul lui februarie, timp in care s-au carat 200 curse a 8 mc, dintr-un total de 511 curse platite, si decolmatat namol a patru gradini din zona inundata, una a primarului si trei ale vecinilor lui, cu ajutorul unui buldozer care avea confirmari pentru lucrari in balastiera! Prejudiciul adus Consiliului Local se ridica la peste 50.000 lei.
Una in proiect, alta pe teren
La sfârsitul lui 2006 a fost contractata reabilitarea unui tronson de drum de 850 m de pe DC 111 C, in valoare de 100.000 lei, lucrare pentru care a fost organizata licitatie publica in 2004. In 2006 s-a dat un avans de 30.000 lei pentru inceperea lucrarilor, care au demarat in ianuarie 2007 si s-au terminat in februarie. Conform proiectului trebuiau executate rigole si un podet pentru ape pluviale, iar latimea drumului trebuia sa fie de 5, 5 metri. In realitate, drumul este lat de 4 metri, nu exista rigole si, printr-o diospozitie de santier, s-a renuntat la podet cu acordul proiectantului, fara a se da o solutie in vederea evacuarii apelor pluviale. Ulterior s-a intocmit un act aditional prin care s-a mai platit peste suma contractata initial 30.000 lei, in final investitia costând 130.000 lei! In procesul verbal, comisia de receptie n-a facut nicio obiectie, ba mai mult, a subliniat ca lucrarile au fost executate conform proiectului! Prejudiciul creat CL este de peste 48.000 lei. In sedintele de Consiliu Local, consilierii l-au interpelat pe primarul Vasile Pascu si au cerut explicatii. Acesta a motivat ca este destul timp pentru balastari! I s-a reprosat faptul ca lucrarile nu s-au executat in totalitate si totusi au fost platite, ca s-a incalcat legea privind achizitiile publice de lucrari. Ce a raspuns primarul? „Nu e treaba Consiliului Local”!
DC 111 C, care face legatura intre DJ 119 R si satul Paltinata de Jos a fost licitat in aprilie 2994, fiind incheiat un contract de fostul primar Georgel Andreescu, urmând ca in semestrul II al lui 2004 sa inceapa lucrarile. Nici pâna astazi nu s-a facut nimic. Trebuiau facute doua podete din beton, iar acum apa deverseaza pe terenurile oamenilor. Au fost alocate 600 milioane pentru aceste lucrari, dar in final acestea au ajuns la 150 milioane lei, fara podete insa.
Scoala din Temelia a fost prinsa in programul de reabilitare in 2004, incepând construirea unui corp de cladire cu bani de la Consiliul Judetean urmând sa fie consolidata cu bani de la Guvern. S-a facut studiu de fezabilitate, au venit banii, dar primarul Vasile Pascu n-a fost in stare sa intocmeasca proiectul tehnic si banii s-au pierdut!. Se bagasera deja vreo trei sute de milioane lei, se montasera termopane dar o societate de constructii de sorginte PD a spus ca trebuie demolata vechea cladire, desi nu prezernta nicio fisura! Pentru ca lucrarea era facuta din bani privati, nu s-a cerut parerea Consiliului Local Gura Vaii, semnând numai primarul.
La scolile din Temelia si Paltinata s-au construit doua garduri din plasa, ambele valorând 220 milioane lei. Acestea au costat mai mult chiar decât reparatia capitala a scolii din Paltinata! Gardul scolii din satul Paltinata ar fi trebuit sa fie montat intr-o fundatie de beton, pentru care au fost aduse patru tone de ciment, insa acesta a fost infipt in pamânt!
Drumul satesc din zona „Oana”, din satul Dumbrava, localitate unde a fost ucisa de turci una din fetele lui Stefan cel Mare, a fost prins in programul de balastare. CL a dat bani pentru un tub, dar au disparut si banii si tubul, banii fiind directionati catre deszapezire!
Consilierul local Vasile Spataru spune ca s-a saturat sa mai fie consilier si nu va mai candida pentru un nou mandat daca va ramâne acelasi primar caruia ii trebuie o jumatate de ora sa citeasca intr-o sedinta de Consiliu Local o pagina A4, scrisa la calculator!
locuiesc in gura vaii din 1992 iar cati primari au fost nici unul nu a facut nici o schimbare.iar primarulm care il avem acum nu se poate numi primar fiindca el nu este altceva decat un simplu cioban care sa trezit primar peste noapte.este o mare rusine pt comuna noastra!!!
locul lui este intre rechinii lui
ar trebui facute macar drumurile alea…ca altfel va deveni un sat pustiu si pustiit de lumea toata…beacs mi-e si rusine sa ma duc acolo cu familia..numai oameni rai…..arata super naspa satul….dati-l afara in pana mea pe ciobanu ala nenorocit….o duce el bine si familia lui nenorocita…normal nu?
haide ma!!! il dati afara sau nu?:))))
sunt plecat din tara de 10 ani si am fost aksa la fiecare 2 ani de fiecare data cu speranta k voi gasi ceva schimbat ,dar nu nimic anca tot mai rau ,e de strigat la cer,…am bafta sa umblu mult prin toata europa.,si nu am vazut nimic asemanator k la noi atat de distrus si nimeni nu face nimic . e de strigat la Brucsel poate europa ne scoate un pic la lumuna .avem un lucru bun noi romanii k traim totusi cu speranta.
fyhtgg
e atat de rau q pascu nu faca nimic drumurile din comuna sunt varza
e atat de rau q pascu nu faca nimic drumurile din comuna sunt varza
varza ejti uh
NJKKJF
DWDCDC
Nu face strazile pentru ca ai e frica sa nu patineze oile pe asfalt !
cea mai proasta conducere posibila si cei mai incompetenti oameni nu-i poti gasi decat in Gura-Vaii
oamenii din gura vaii sunt foarte prostii..ei normal ar trebuii sa intre cu furcile si topoarele in casa ciobanului si sai futa o mama de bataie sa nu mai fure
vad ca pe toate aceste persoane intereseaza ca primaru nu a facu drumurile dar va amintesc ca a dat tigani afara din sat si a facut case la multa lume pe vremea inundatilor2005 dar asta binenteles nu va mai aduceti aminte va aduceti aminte numai de lucrurile ne facute de domnu primar adica acele drumuri…… in loc sa vb asa urat de el mai degraba ai pupati picoarele cand trece ptin vata voastar ca va ajutat mult si a facut mult pentru sateni din gura vai