Sistemul imunitar al organismului este mai solicitat atunci când au loc schimbări climatice, deci trecerea de la un anotimp la altul este o provocare pentru organism, iar meniul nostru alimentar trebuie să fie adaptat după acest criteriu pentru a ajuta prin vitamine, minerale şi nutrienţi mecanismul natural de apărare.
Specialiştii de la ApiLand afirmă că din meniul nostru zilnic nu trebuie să lipseasă produsele apicole, deoarece mierea, polenul, pastura etc. contribuie semnificativ la sănătatea şi vitalitatea noastră. Aceştia au realizat şi un calendar cu tipul de produse apicole pe care le recomandă să le consumăm lună de lună şi proprietăţile pe care acestea le au.
1. Ianuarie – Întâmpină noul an cu energie şi vitalitate!
La început de an se recomandă să consumăm păstura, polenul crud, tonic regal şi bomboane cu miere de Manuka.
Păstura este renumită peste tot în lume pentru proprietăţile de detoxifiere a organismului, pentru că reduce semnificativ colesterolul din sânge şi pentru faptul că protejează ficatul şi tubul digestiv. De cealaltă parte, în completare, polenul crud stimulează funcţionarea rinichilor, ajută la detoxifierea organismului şi îmbunătăţeşte capacitatea de memorare. Dacă vom consuma tonic regal, vom creşte nivelul de energie şi vitalitate al organismului, vom combate stresul, oboseala şi insomniile, fenomene specifice începutului de an şi ne vom întări imunitatea. Bomboanele manuka reduc inflamaţiile şi calmează durerile în gât, protejează căile respiratorii şi au un gust uşor de îndrăgit de toată lumea.
2. Februarie – Scapă de răceala şi gripă!
În friguroasa lună februarie, specialiştii recomandă să consumăm tinctură de propolis, astfel încât să stăm cât mai departe de răceală, să ameliorăm eventualele bronşite şi pneumonii şi să ne eliberăm caile respiratorii de mucozităţi. De asemenea, ni se recomandă să consumăm capsule cu propolis bio, pentru a ucide bacteriile şi viruşii din corp, Mierea de Manuka – pentru a trata durerile de gât, febra, gripa, răceala şi bronşitele cronice şi, totodată, polen crud, care ne reglează flora intestinală şi metabolismul.
3. Martie – Pregăteşte-te pentru schimbarea de sezon!
Chiar dacă ne pregătim la schimbarea de sezon, specialiştii ne recomandă să continuăm să consumăm tinctura de propolis pentru a lupta împotriva răcelilor şi pentru a ne trata de gastrită, ulcer gastric şi duodenal. În acelaşi timp, problemele gastro-intestinale pot fi prevenite cu ajutorul Mierii de Manuka, care previne şi astenia de primăvară. Lăptişorul de matcă este, de asemenea, ideal dacă vrem să ne creştem rezistenţa la efort fizic şi intelectual, iar polenul crud trebuie să nu lipsească din dieta noastră zilnică, deoarece acţionează benefic asupra venelor şi vaselor capilare şi ne ţine departe de anxietate şi depresii minore.
4. Aprilie – Primăvara aceasta, fără astenie şi imunitate scăzută!
Tonicul regal este ideal la mijlocul primăverii, deoarece creşte nivelul de energie şi vitalitate al corpului şi ne ajută la îmbunătăţirea memoriei şi procesului de învăţare.
“Tonicul apicultorului” este, de asemenea, un produs recomandat de specialişti pentru luna aprilie, deoarece combate stresul, oboseala fizică şi psihică şi înlătură nevrozele, depresiile şi neurastenia. Mierea de salcâm, cea polifloră şi mierea de tei sunt ideale pentru prevenirea asteniei şi pentru întărirea sistemului imunitar, fiind recomandat în special copiilor, gravidelor şi persoanelor aflate în covalescenţă. La meniul zilnic se adaugă polenul crud, pentru echilibrarea sistemului digestiv şi pentru a ne menţine în formă.
5. Mai – Detoxifiere naturală cu produse apicole!
Şi luna mai este foarte important să ne detoxifiem organismul, să reducem colesterolul din sânge şi să ne protejăm ficatul şi tubul digestiv. Cel mai recomandat produs apicol pentru această perioada este păstura, dar în acelaşi timp se recomandă consumul de tonic regal, mierea de salcâm şi polenul crud, deoarece ne ajută să combatem stresul, oboseala şi insomniile, să suplinim carenţele alimentare specifice apropierii de sezonul cald şi să avem grijă de sănătatea ochilor.
6. Iunie – Energie, memorie, atenţie şi concentrare maximă!
Începutul verii înseamnă vitalitate, energie şi distracţie. Pentru ca organismul nostru să ţină pasul cu ritmul plin de energie al verii, putem consuma lăptişor de matcă, deoarece acest produs-minune ne ajută să creştem imunitatea şi rezistenţa la efortul fizic şi intelectual, dar acţionează benefic şi asupra sistemului nostru nervos. Mierea de tei este, de asemenea, recomandată deoarece calmează stările de nervozitate, ne ajută să luptăm împotriva stresului şi a stărilor de oboseală şi tratează eficient crampele musculare. Totodată, în această lună, putem consuma polen crud şi bomboane de miere, pentru a creşte nivelul energetic general.
7. Iulie – Am grijă de frumuseţea mea cu produse naturale!
Din cauza căldurii excesive, în luna iulie trebuie să avem grijă de tenul nostru mai mult ca oricând. Produsele apicole sunt unele dintre cele mai recomandate de specialiştii din întreaga lume pentru diminuarea şi estomparea ridurilor, pentru producerea de colagen natural, care redă elasticitate pielii. Lăptişorul de matcă este un asemenea produs apicol de o importanţă majoră pentru frumuseţea noastră care, printre multe altele, regenerează, hidratează şi vitalizează părul. De asemenea, recomandăm polenul crud, care conferă vitalitate, strălucire şi volum părului, mierea de Manuka, renumită pentru vindecarea acneelor şi eczemelor şi pentru oferirea fermităţii şi elasticităţii pielii.
8. August – Fără probleme de sănătate, în vacanţă!
În această lună, majoritatea dintre noi ne aflăm în vacanţă şi trebuie să ne bucurăm de ea aşa cum se cuvine. Pentru a avea un tonus crescut, se recomandă tonicul regal şi tonicul apicultorului, deoarece acestea sunt ideale pentru întărirea sistemului nostru imunitar şi pentru înlăturarea nevrozelor şi stărilor depresive. Tinctura de propolis ne ajută la prevenirea răcelilor şi gripei, iar polenul crud diminuează stările de somnolenţă şi oboseală şi contribuie la regenerarea florei intestinale.
9. Septembrie – Înapoi la şcoală sau muncă? Sunt pregătit!
Schimbarea de anotimp trebuie să vină cu o nouă dietă alimentară, iar produsele apicole care ne ajută la creşterea imunităţii sunt recomandate deseori de medici. Se recomandă consumarea lăptişorului de matcă şi a tonicului regal, în această lună, iar tinctura de propolis şi polenul crud ne ajută să ne protejăm de viroze respiratorii şi infecţii microbiene. Totodată, polenul crud facilitează absorbţia de calciu în organism, vitală la începutul sezonului rece.
10. Octombrie – Toamna aceasta, fără astenie şi probleme digestive!
După aproximativ o lună de la terminarea sezonului cald şi a vacanţei de vară pentru copii se poate instala o oarecare stare de depresie, pe care o putem combate dacă vom consuma tonicul apicultorului sau mierea de Manuka. Tinctura de propolis trebuie să fie nelipsită din casa noastră în perioada virozelor, iar polenul crud previne inflamarea colonului, tonifică, fortifică şi energizează organismul.
11. Noiembrie – Suplinesc cu succes carenţele alimentare!
Mierea polifloră este recomandă în luna noiembrie, deoarece echilibrează procesul de digestie şi acţionează benefic asupra ficatului şi inimii. Pentru a ne feri de viroze, trebuie să continuăm dieta bazată pe tonicul apicultorului şi lăptişorul de matcă, iar polenul crud ne va ajuta să ameliorăm afecţiunile hepatice şi să ne detoxifiem ficatul şi rinichii.
12. Decembrie – Acum pot să mă bucur din plin de sărbătorile de iarnă!
“Deoarece vom interacţiona cu foarte mulţi oameni în perioada sărbătorilor, riscul să contactăm o boală virală este major. Pentru a preveni acest lucru, recomandarea noastră este consumul de lăptişor de matcă, tonic regal şi tinctură de propolis. Pe lângă proprietăţile sale de întărire a sistemului imunitar, aceste produse ne ajută să reducem colesterolul din sânge şi să combatem stresul, oboseala şi insomniile. De asemenea, în luna decembrie este recomandat consumul de miere crudă – fie de salcâm, polifloră sau de tei -, polenul crud, pentru reducerea tensiunii arteriale.”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand (www.apiland.ro).
Sursa: www.csid.ro