Semnificatiile zilei de 15 mai

international-day-of-families_201205Astazi, la nivel mondial, se sarbatoreste Ziua Internationala a Familie si, Ziua Latinitatii, iar in România avem doua zile nationale, Ziua Medicului Veterinar si Ziua Familiei Române.

Ziua Internationala a Familiei a fost instituita de ONU in 1993. Aceasta zi este o oportunitate de a creste gradul de constientizare a problemelor de familie si a proceselor sociale, economice si demografice care afectează familiile. Familia reprezinta cea mai insemnata uniune sociala de care depind dezvoltarea, stabilitatea si, mai ales, existenta intregii societati. Ea trebuie sa ocupe un loc tot mai important in preocuparile tuturor factorilor responsabili de viitorul omenirii. Ziua Familiei Române a fost marcata in 1994, cand Guvernul României decide ca aceasta zi sa fie o sarbatoare nationala a familiilor care implinesc 50 de ani de casnicie. Cu aceasta ocazie le sunt inmanate diplome de onoare intr-un cadru festiv si au loc spectacole special organizate pentru aceste familii deosebite.

limba-latinaZiua Latinitatii este instituita in anul 2000, la Paris, in cadrul Congresului Uniunii Latine. Data reprezinta constituirea acestei Uniuni, la 15 mai 1954, care marcheaza inceputul unei perioade in care statele latine creaza mecanisme care sa permita protejarea bogatiei culturale a lumii latine. Uniunea Latina reuneste 36 de state cu limba si cultura de origine latina, printre care si România. Scopul principal al acestui organism este de a promova mostenirea culturala a tarilor latine prin diferite manifestari culturale. Academicianul Eugen Simion sustine ca spiritul latin reprezinta un mod de a fi, de a te situa in lume… „Românii sunt latini orientali, un avanpost al latinitatii. …suntem singurul popor latin si crestin ortodox, mostenitor al traditiei bizantine”.

f07470b2-2a9d-48d1-8c2b-8d44c6dcf9bdZiua Nationala a Medicului Veterinar a fost marcata in 1994, la Congresul National de Medicina Veterinara. Data are multe semnificatii pentru comunitatea veterinarilor români. In 1861, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, da un decret prin care incepea sa functioneze “Scoala de Medicina Veterinara”, in cadrul “Scolii de Medicina si Farmacie”, infiintata de Carol Davila. In 1871, 14 medici veterinari semneaza o “Declaratiune” ce va sta la baza infiintarii “Societatii de Medicina Veterinara”, care in 1990 isi schimba numele in “Asociatia Medicilor Veterinari din România”. In 1998 se infiinteaza Colegiul Medicilor Veterinari din România. Profesia de medic veterinar este liberala si independenta, cu organizare autonoma, aceasta servind apararii sanatatii animalelor si sanatatii publice.

In 1877 iese de sub tipar cotidianul „România libera”, ziar politic si literar. In 1918 este patentata prima mitraliera din lume de catre James Puckle, un avocat din Londra.

In 1928 apar, pentru prima oara, Mickey si Minnie Mouse in filmul “Plane Crazy” al lui Walt Disney.

In 1940 sunt pusi in vanzare primii ciorapi din nylon, in SUA. In 1838 se naste Nicolae Grigorescu, pictor român; in 1859, Pierre Curie – fizician francez, laureat Nobel pentru Fizica in 1903; in 1891, Mihail Bulgakov – romancier si dramaturg rus, iar in 1956, Gino Iorgulescu – fotbalist român.

In 1873 moare Alexandru Ioan Cuza, domnitor al Moldovei si al Tarii Românesti, primul domn al Principatelor Unite ale Moldovei si Tarii Românesti; in 1938, Gheorghe Marinescu – medic neurolog român, iar in 2016, André Brahic – astrofizician francez.

Adauga un comentariu

*