Semnificatiile zilei de 21 mai

Astazi este Ziua Internationala pentru Diversitate Culturala, marcata, in 2002, de Adunarea Generala a ONU. Obiectivele acestei zile sunt realizarea unui flux echilibrat de bunuri si servicii culturale si cresterea mobilitatii la nivel international a artistilor si profesionistilor din domeniul culturii, integrarea culturii in cadrul de dezvoltare durabila, promovarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Pe plan mondial, UNESCO joaca un rol important in promovarea diversitatii culturale, insa exista numeroase alte institutii si organizatii internationale care promoveaza diversitatea dintre popoare si culturi, ca sursa de bogatie si creatie. Insasi Uniunea Europeana are un rol important in promovarea diversitatii de orice fel in cadrul popoarelor de pe continentul european, deviza sa fiind “Unitate in diversitate”. Celebrarea diversitatii culturale inseamna deschiderea unor noi perspective pentru o dezvoltare durabila, dar si promovarea industriilor creative si a antreprenoriatului cultural ca surse pentru milioane de locuri de munca la nivel mondial, in mod special pentru tineri si pentru femei.

In 1881 este infiintat serviciul american de Crucea Rosie, de catre Clara Barton.

In 1904 se infiinteaza, la Paris, “Federatia Internationala de Fotbal” – FIFA.

In 1965 debuteaza, la Televiziunea Româna, emisiunea “Teleenciclopedia”, care va detine recordul de audienta pana in 1990.

In 1972 este deteriorata Pietà, lucrarea lui Michelangelo din Bazilica Sfantul Petru din Roma, de catre un vandal bolnav mintal, geologul maghiar Laszlo Toth.

In 1688 se naste Alexander Pope, poet englez, unul dintre cei mai mari poeti ai sec. XVIII; in 1826, Karl Storck – sculptor român; in 1844, Henri Rousseau – pictor francez; in 1880, Tudor Arghezi (Ion N. Theodorescu) – poet, prozator si publicist român; in 1887, Florica Musicescu – pianista si profesoara româna de pian, unul din fondatorii scolii române de pian; in 1897 Smaranda Braescu – aviatoare si parasutista româna; 1932, Ileana Vulpescu – prozatoare si traducatoare româna, iar in 1980, Gotye – cantaret belgiano-australian.

In 1639 moare Tommaso Campanella, filosof italian; in 1964, Tudor Vianu – filosof, estetician, critic literar, scriitor, comparatist si memorialist român; in 1973, Grigore Moisil – matematician român; in 1994, Ștefan Tapalaga – actor român de teatru si film iar in 2002, Niki de Saint Phalle – pictorita si sculptorita franceza.

Adauga un comentariu

*