Nimeni nu se simte bine atunci cand se crede respins, neapreciat sau nerespectat. Stiai ca acest lucru se reflecta inclusiv la nivel fizic si ca poate lasa urme vizibile asupra ta? Cat de mare este influenta emotiilor si a gandurilor asupra starii tale de bine si, in sens larg, asupra sanatatii?
Ganduri si emotii
Emotiile nu sunt altceva decat raspunsul ideii in corp. Cu alte cuvinte, atunci cand ne simtim importanti pentru ceilalti, cand avem parte de atentie, iubire si acceptare din partea celor din jur, e firesc ca nivelul starii noastre de bine sa fie unul ridicat.
Este adevarat ca aceste perceptii pot fi sau nu adevarate. Dar acest lucru este mai putin important. Este esential sa intelegem ca nu ne putem pune in continuu in slujba gandurilor si ideilor noastre legate de ceea ce cred ceilalti despre noi.
Aceasta atitudine ne-ar proiecta intr-un efort neincetat de a fi pe placul altora. In acest caz, este bine sa stim ce avem de facut pentru a influenta pozitiv combinatia de ganduri, emotii si stare fizica.
Pozitioneaza-te clar in raport cu ceilalti
Foarte multi dintre noi depun multe eforturi pentru a fi apreciati de catre ceilalti. Si, daca acest lucru nu se intampla, au tendinta de a reprosa: „Dupa cate am facut pentru tine, tot nu ma apreciezi!”.
Plasand mereu aprecierea propriei persoane in exterior, realizam ca, de fapt, noi nu putem controla ce cred, simt sau fac ceilalti fata de noi, deci nu putem face un troc pentru aprecierea lor.
Mai mult decat atat, aceasta atitudine ne consuma din energie si ne face sa ne simtim mai obositi. De aceea, este in mainile noastre modul in care decidem sa ne pozitionam fata de ei.
Atunci cand stabilim raporturi corecte, bazate pe onestitate si coerenta cu noi insine, ne rechemam puterea si nu ne lasam subjugati de emotiile noastre de vibratie joasa.
Schimbarea sta in puterea ta
La fel cum invatam despre matematica, fizica si alte stiinte, e important sa avem o educatie si in ceea ce priveste emotiile noastre.
Daca pana acum acest lucru nu a fost neaparat accesibil, in acest moment, exista instrumente, cunostinte si informatii care ne pot ajuta sa ne dezvoltam mai mult din punct de vedere emotional.
Este esential sa constientizam cat de interconectate sunt cele trei: emotii, ganduri si stare fizica, pentru a nu ajunge in paradigma de a ne pune o masca in fiecare zi, incercand sa fim altcineva decat in realitate.
De aceea, este indicat sa ne punem intrebari precum „Ce anume a creat o anumita emotie?”, „Cum am resimtit-o in corp?”, „Cum aleg sa raspund situatiei care mi-a creat-o acea emotie?” etc. Toate acestea tin de educatia si dezvoltarea noastra emotionala.
Exerseaza in fiecare zi
Un exercitiu pe care il putem face in fiecare zi este sa ne depistam si sa numim emotiile care ne traverseaza. E vorba de dezgust, repros, nemultumire? E ceva care ne da energie sau, mai degraba, ne seaca de forte?
Apoi, e important sa ne gandim ce anume ne-ar umple de energie, identificand, mai ales, partile pozitive din ceea ce ni se intampla. De exemplu, ne putem spune „nu sunt bun la intocmit rapoarte”.
Incercand sa identificam partea buna, ne putem raspunde cu „as putea sa invat”. Sau, putem gasi alternative intrebandu-ne „ce ma pricep mai bine sa fac? Oare as putea face mai mult din acele activitati?” etc.
Starea fizica poate fi schimbata, ca un domino, daca intelegem ca sta in puterea noastra sa ne antrenam pentru a avea sau a ne mentine o stare de spirit si emotionala pozitiva.
Sursa: www.psychologies.ro