Scapă de durere fără pastile!

Relaxarea, meditaţia, gândirea pozitivă şi alte tehnici care ţin de legătura minte-corp pot ajuta la reducerea nevoilor de medicaţie atunci când experimentăm durerea. Pastilele sunt foarte bune pentru a scăpa de durere, dar ele au de multe ori efecte secundare neplăcute, chiar grave atunci când sunt utilizate pentru o perioadă lungă de timp. Dacă ai dureri de spate, fibromialgie, artrită sau alte dureri cronice care interferează cu viaţa de zi cu zi, ai putea încerca o modalitate de a controla durerea care nu implică pastile. 

Cercetările sugerează faptul că durerea implică atât mintea cât şi corpul, motiv pentru care terapiile minte-corp pot avea capacitatea de a atenua durerea prin schimbarea modului în care o percepi. Modalitatea de a percepe durerea este influenţată de construcţia genetică, emoţii, personalitate şi stil de viaţă, dar este de asemenea influenţată şi de experienţa anterioară.

Următoarele tehnici te pot ajuta să îţi iei mintea de la durere şi te pot ajuta să treci peste semnalele de durere iniţiale.

Respiraţia profundă

Aceasta este esenţială pentru toate tehnicile, motiv pentru care ea va trebui învăţată în primul rând. Inspiră profund şi menţine timp de câteva secunde, după care expiră lent. Pentru a spori procesul de concentrare, poţi folosi un cuvânt sau o expresie (mantră) care să te ajute. De exemplu, atunci când inspiri, poţi inspira „pace“ şi atunci când expiri, poţi expira „tensiune.“ Există de asemenea, o varietate de aplicaţii pentru smartphone-uri şi tablete care utilizează sunete şi imagini care te vor ajuta la menţinerea ritmului de respiraţie.

Meditaţia cu imagini ghidate

Începe respiraţia profundă, acordând o atenţie la fiecare inspiraţie şi expiraţie în parte. Apoi ascultă muzică liniştitoare sau imaginează-te că te afli într-un mediu odihnitor. Dacă simţi că mintea rătăceşte şi te invadează gândurile, dă-ţi un „refresh“ şi accesează cadrul imaginat anterior.

Yoga şi Tai Chi

Aceste exerciţii care ţin de lgătura minte-corp încorporează controlul respiraţiei, meditaţia şi mişcările pentru a întinde şi întări muşchii. Poţi începe să practici singur, acasă, cu ajutorul tutorialelor găsite pe internet sau ghidat de un coordonator, la clase special organizate!

Gândirea pozitivă

Când suntem bolnavi, avem de multe ori tendinţa de a deveni captivaţi de ceea ce nu suntem capabili să facem. Este vital să ne concentrăm pe ceea ce putem face în loc de ceea ce nu putem, antrenându-ne astfel gândirea într-o formă pozitivă. O modalitate de a face acest lucru poate fi ţinerea unui jurnal în care să notăm fiecare lucru pe care l-am putut face şi pentru care suntem recunoscători.

Sursa: www.csid.ro

Adauga un comentariu

*