Astazi este Ziua Mondiala a Oceanelor, stabilita in 1992, la summit-ul mondial de la Rio de Janeiro, Brazilia. ONU recunoaste, insa, oficial aceasta zi mondiala in 2008. Marcarea acestei zile are rolul de a reaminti importanta pe care o au oceanele lumii pentru planeta si populatia sa.
Tema propusa pentru anul aceste este: “Our oceans, our future” (Oceanele noastre, viitorul nostrum). Oceanele ocupa 2/3 din suprafata Pamantului si genereaza cea mai mare cantitate de oxigen, absorb cea mai mare canttate de CO2, ne ofera hrana si nutrient si regleaza clima. Din pacate, interventia umana asupra oceanelor nu este tocmai benefica. Din cauza provocarilor enorme cu care se confrunta acest imens sistem ecologic, a devenit necesar ca intreaga populatie a planetei sa ia masuri pentru a proteja oceanele, pentru generatiile prezente si viitoare. Poluarea globala si pescuitul in exces au dus la scaderea drastica a populatiei majoritatii speciilor marine.
In 1838 este deschisa prima biblioteca publica din Bucuresti, la Colegiul Sf. Sava.
In 1922 are loc primul meci din istoria echipei nationale de fotbal a României, partida Iugoslavia –România, incheiata cu scorul de 1-2.
In 1810 se naste Robert Schumann, compozitor german; in 1903, Margueritte Yourcenar – scriitoare franceza; in 1951, Bonnie Tyler – cantareata britanica; in 1971, Radu Muntean – regizor român, iar in 1972, Adrian Igrisan – muzician român, solistul trupei Cargo.
In anul 632 moare Muhammad, profet al Islamului; in 1876, George Sand – scriitoare franceza; in 1967, Otilia Cazimir – poeta româna; in 1970, Abraham Maslow – psiholog american, iar in 2007, Adrian Pintea – actor român.