Muzica, veselie si emotii, ieri, la inaugurarea Clubului cu Lipici. Centrul din Podu Turcului si-a deschis portile, la ora 11.00, pentru aproape 200 de copii nevoiasi. Evenimentul a reunit personalitati din fruntea judetului, autoritati locale, reprezentanti ai Fundatiei de Sptijin Comunitar si multi copii, beneficiari ai clubului. Toti s-au bucurat de realizarea voluntarilor britanici, cei care si-au unit fortele timp de mai multe luni, pentru a construi copiilor saraci un spatiu numai a lor, cu loc de joaca, cantina si camera de studiu. Aproape 200 de copii din zona isi vor schimba viata. Efortul depus la muncile câmpului, grija de animale si zilele intunecate de lipsuri si nevoi se vor transforma in clipe de bucurie. Clubul va reprezenta pentru copii un coltisor de rai, un loc unde au voie sa se bucure de joc, lectura si o masa calda.
Reprezentantii partenerilor implicati in proiect, FSC, Consiliul Judetean (CJ) Bacau, Consiliul Local Podu Turcului si Hampshire Fire and Rescue Service, au taiat panglica inaugurala sub privirile emotionate ale copiilor si parintilor acestora. Cei patru parteneri ai proiectului au plantat in curte primii copaci ai micului parc ce se va realiza in viitor pe terenul ce inconjoara cladirea. Bradutii plantati vor creste impreuna cu centrul si vor sta in timp marturie a lucrurilor minunate ce se vor petrece acolo. A urmat sfintirea cladirii de catre parohul Bisericii Ortodoxe din Podu Turcului. La final, ansamblul folcloric Privighetorile Zeletinului au incântat audienta cu un recital de folclor autentic in timp ce copiii au participat la un program de activitati pregatit de specialistii si voluntarii FSC.
Prioritatea: servicii educationale pentru copii
Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) este de aproape 11 ani alaturi de oamenii din zona Podu Turcului, oferind servicii sociale, educationale si medicale integrate in mediul rural. Membrii FSC au dezvoltat serviciile adecvate nevoilor categoriilor dezavantajate. „Am constatat ca prioritatea este infiintarea serviciilor educationale pentru copiii proveniti din familii dezavantajate, rata abandonului scolar in aceasta categorie fiind ridicata”, a precizat Gabriela Achihai, presedintele FSC. In comuna Podu Turcului functiona din 2002, un centru de zi adresat copiilor din familii aflate in dificultate. Proiectul initiat de DGASPC Bacau cu o finantare Phare a fost preluat si finantat de catre Consiliul Local Podu Turcului de atunci. „Orice realizare inseamna izvor de sanatate Eu am pus temelia acestei cladiri si sunt mândru de acest lucru”, a declarat Viorel Spulber, cel ce a fost primar al comunei timp de 10 ani. Spatiul a fost preluat de catre APIA, intrucât apartine Ministerului Agriculturii. In anul 2007, activitatea de sprijin a copiilor se desfasura doar intr-un sfert din imobil in conditii improprii, iar APIA a trimis numeroase somatii prin care solicita eliberarea completa a cladirii.
„Fara sprijinul Consiliului Judetean n-am fi reusit”
CJ Bacau a venit in sprijinul copiilor din zona si a pus la dispozitia FSC un spatiu aflat in proprietatea Serviciului Public Judetean de Drumuri. „Am batut la usa presedintelui Consiliului Judetean, am cerut ajutor, iar raspunsul a fost afirmativ. Astfel ne-am unit fortele si am realizat ceea ce exista astazi la Podu Turcului. Fara sprijinul CJ n-am fi reusit”, a marturisit Gabriela Achihai. Presedintele CJ a impartasit, ieri, bucuria si emotia alaturi de copii. „Sunt obligat moral si de patru ani fac toate eforturile pentru a echilibra decalajul dintre mediul rural si cel urban. Satul bacauan merita sa fie adus mai aproape de oras. Cunosc calitatea copiilor din mediul rural si sunt constient ca ei merita toate eforturile noastre”, a declarat Dragos Benea.
Voluntarii britanici, impresionati de saracia din zona
In aprilie 2007, FSC a identificat o echipa de voluntari britanici de la Hampshire Fire And Rescue Service care si-au aratat disponibilitatea de a investi in aceasta cladire prin demararea unui program social adresat copiilor din familii defavorizate. Reprezentantii pompierilor britanici au vizitat Podu Turcului si au ramas impresionati de saracia zonei si de lipsa unor facilitati educative si de recreere pentru copii. Astfel ca, odata intorsi in tara lor, au inceput o ampla campanie de strângere de fonduri beneficiind de sprijinul supermarketului ASDA – Eastleigh, iar in august 2007, s-au intors nu doar cu bani ci si cu o intreaga echipa care, cu mult entuziasm, si-au sacrificat concediul de vara pentru a pune umarul la renovarea si pregatirea centrului educational din Podu Turcului. „Am crezut ca va fi greu, insa nevoile copiilor de aici ne-au ambitionat sa incepem treaba. Acum, ne uitam la ce a realizat si suntem foarte mândri. II multumim lui Vasilica Iacob, voluntarul FSC care a muncit cot la cot cu noi”, a spus Chris Andrews, unul dintre cei opt voluntari. Englezii vor pleca, astazi, acasa.
Voluntarii FSC, protest in fata Primariei Bacau
Consiliul Local Bacau a refuzat finantarea unui proiect propus de FSC pentru activitati umanitare, in favoarea unor echipe de fotbal bacauane din divizia B si C. Reprezentantii fundatiei si-au manifestat indignarea, in conditiile in care proiectul a fost ales, anul trecut, cel mai bun din tara, la Gala „Oameni pentru Oameni”. „Noi am avut nevoie de 600 de milioane de lei vechi, iar ei le-au dat celor de la Aerostar si de la alte echipe de fotbal private, cu sustinatori puternici in spate, aproximativ 69 de miliarde. Am fost foarte surprinsi si am contestat decizia Consiliului Local. Proiectul a fost respins si a doua oara, insa cu alte motive”, a precizat Irina Avornicitei, directorul FSC. Echipa fundatiei a declarat ca va merge pâna in pânzele albe, pentru a li se face dreptate. „Daca este nevoie sa ajungem pâna la minister, asta vom face”, a spus Ionut Chirita, coordonator FSC. Voluntarii au avut intentia de a protesta in fata primariei. „Cei aprope 200 de voluntari au spus ca vor face proteste in fata cladirii primariei. Au fost foarte afectati de aceasta decizie, fiindca ar fi meritat din plin succesul”, a mai precizat directorul FSC.
Anca Elena COTFAS