Te-ai fi gândit că ascultarea unei melodii ar putea avea efect terapeutic cu rezultat dovedit ştiinţific? Şi că în unele ţări meloterapia sau terapia muzicală este pentru a răspunde nevoilor fizice, emoţionale, cognitive şi sociale ale oamenilor? După evaluarea punctelor forte şi nevoilor fiecărui client, terapeutul calificat oferă tratamentul indicat, inclusiv crearea, cântatul şi/sau ascultarea muzicii. Prin implicarea muzicală în contextul terapeutic, abilităţile clienţilor sunt întărite şi transferate în alte zone ale vieţii lor.
Muzica s-a dovedit a fi un instrument eficient de-a lungul unor cercetări ample. Este benefic pentru orice persoană atât din punct de vedere fizic cât şi din punct de vedere mental, prin îmbunătăţirea ritmului cardiac, reducerea anxietăţii, stimulării creierului şi stimularea procesului de învăţare. Muzicoterapeuţii folosesc o serie de tehnici pentru a-şi ajuta pacienţii în multe domenii, de la ameliorarea stresului înainte şi după intervenţii chirurgicale, până la dizabilităţi mintale, cum ar fi boala Alzheimer. Un studiu realizat pe un eşantion de copii cărora li se introduceau perfuzii a constatat faptul că cei care ascultau muzică în timp ce se întâmpla acest lucru erau mult mai calmi şi relaxaţi spre deosebire de cei care nu ascultau.
Terapia prin muzică oferă de asemenea căi de comunicare care pot fi utile pentru cei care întâmpină dificultăţi de exprimare. Cercetarea în terapia muzicală susţine eficacitatea sa în multe domenii, cum ar fi: reabilitarea fizică generală şi facilitarea mişcării, creşterea motivaţiei oamenilor de a se angaja în tratamentul lor, oferirea unui sprijin emoţional clienţilor şi familiilor acestora şi oferirea unei deschideri pentru exprimarea sentimentelor.
Asociaţia Americană de Terapie Muzicală (AMTA) sprijină muzica pentru toţi şi încurajează eforturile persoanelor care împărtăşesc muzica şi timpul lor. Cu cât mai mult muzică, cu atât mai bine, consideră aceştia! Dar terapia muzicală clinică este singura disciplină profesională, bazată pe cercetare, care aplică în mod activ ştiinţa de susţinere a experienţelor creative, emoţionale şi energizante ale muzicii pentru tratamentul de sănătate şi obiectivele educaţionale. Mai jos sunt câteva fapte importante despre terapia muzicală şi despre terapeuţii practică această formă de terapie:
• Muzicoterapeuţii trebuie să deţină certificatul MT-BC, eliberat prin intermediul Consiliului de certificare pentru terapeuţi de muzică, care protejează publicul prin asigurarea unei practici competente şi necesită o educaţie continuă. Unele state solicită, de asemenea, licenţierea pentru terapeuţii de muzică certificaţi de bord.
• Terapia prin muzică este o profesie bazată pe dovezi, care are o fundaţie puternică de cercetare. Gradurile de muzică necesită cunoştinţe în psihologie, medicină şi muzică.
Muzicoterapia are două forme diferite: forma activă şi forma receptivă. În terapia activă, terapeutul şi pacientul participă activ la crearea muzicii cu instrumente, voce sau alte obiecte. Acest lucru permite pacientului să fie creativ şi expresiv prin arta muzicii. Terapia receptivă are loc într-un cadru mai relaxat unde terapeutul produce muzică pentru pacientul care este liber să deseneze, să asculte sau să mediteze. De obicei, terapeutul determină metoda dacă nu este solicitată în mod specific de către pacient.
Se pare că nu degeaba spunea H. C. Andersen că muzica vorbeşte în cazurile în care cuvintele nu au puterea de a o face. Încearcă să asculţi o melodie relaxantă data viitoare cand eşti stresat sau un repertoriu pozitiv în crizele de anxietate. Cu siguranţă se va produce un efect miraculor asupra ta!
Sursa: www.csid.ro