Daca sunt trimisi cu serviciul in alte localitati decât cele in care locuiesc, acestia primesc de acum subventii pentru chirii, in afara sumelor pentru chiriile locuintelor de serviciu.
Procurorii si judecatorii bacauani vor beneficia de acum, in cazul in care sunt detasati, delegati sau transferati in alta localitate decât cea unde locuiesc, de subventii in euro destinate chiriilor, asta in afara sumelor pentru chiriile locuintelor de serviciu. Asa au stabilit recent, prin Ordin comun, Ministrul Justitiei, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al României si seful Directiei Nationale Anticoruptie. Suma minima stabilita pentru judetul nostru este 140 de euro, iar cea maxima – 220 de euro, valabile pentru locuinte inchiriate direct de catre magistrati de pe piata imobiliara.
Noile norme prezinta insa o serie de probleme. De exemplu, pentru decontarea chiriei se cere o declaratie cum ca magistratul chirias nu este ruda de gradul I sau II cu proprietarul locuintei. Cu alte cuvinte, daca magistratul va locui la o ruda de gradul III sau IV (unchi, nepot, var de-al doilea), isi va putea lua banii fara a i se imputa ca a facut o afacere de familie. De asemenea, nu se cere o dovada cum ca magistratul locuieste intr-adevar unde declara, astfel putând fi realizate contracte de inchiriere fictive, care vor arunca banul public in buzunarul magistratului asa-zis chirias. Intrebata despre aceste aspecte, purtatoarea de cuvânt a Judecatoriei Bacau, judecatoarea Maria Oborocianu, a apreciat ca „e adevarat, nu se poate controla daca persoana sta sau nu in locuinta pe care-o indica. Nu stiu de ce declaratia pe proprie raspundere privind relatia de rudenie intre chirias si proprietar se limiteaza la rudele de gradul I si II. Totusi, la noi plafonul maxim mi se pare micut fata de cel din alte judete, de pilda Vaslui cu 300 de euro sau Botosani cu 350”.
In Bacau, de legea in cauza vor beneficia in jur de zece magistrati.
Alin LEANCA