Astazi este Ziua Universala a Iei. Este o sarbatoare nascuta dintr-o initiativa pe Facebook, in 2013, a comunitatii online La Blouse Roumaine. A ajuns sa fie celebrata in 48 de tari, in mai mult de 100 de orase. Este ziua in care ia traditionala româneasca devine laitmotivul zilei in toate colturile lumii.
Ziua va fi serbata, in majoritatea oraselor din tara, prin diferite manifestari, menite sa celebreze portul popular românesc si traditiile de Sânziene. Organizatorii Festivalului „RomânIA Autentică”, ajuns la a 2-a editie, isi doresc sa adune, anul acesta, peste 10.000 de purtatori de ie româneasca in cadrul evenimentului desfasurat la Hobita si Iasi, pentru a o introduce in patrimoniul UNESCO. Data aleasa pentru sarbatorirea iei românesti are o semnificatie. Se apreciaza ca Sânzienele, zane bune din mitologia româneasca, purtatu ii si cum astazi este sarbatoarea Sânzienelor s-a considerat o data oportuna si pentru sarbatoarea iei traditionale românesti. Anul aceste, tema Zilei Universale a Iei este “Natura si Diversitatea”, sustinand artizanii locali, comunitatilor si grupurile care recupereaza traditia s tehnica realizarii Iei, dar si transmiterea spiritului traditional catre generatiile viitoare.
In 1441 este fondat Colegiul Eton – prima scoala publica pentru baieti din Anglia.
In 1901 are loc prima expozitie de pictura a faimosului Pablo Picasso, la Paris.
In 1927 se infiinteaza Legiunea Arhanghelul Mihail, cunoscuta si sub denumira de Garda de Fier.
In 1991 Parlamentul României declara nul Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939.
In 1995 alpinistii Constantin Lacatusu si Sorin Daciu escaladeaza culmea Batian de 5.199 m din Kenya.
In 1400 se naste Johann Gutenberg, inventator german al tiparului cu litere mobile din metal; in 1818, Ion Ionescu de la Brad – agronom si economist, intemeietorul scolii românesti de agronomie, membru al Academiei Române si organizatorul primului serviciu de statistica din Moldova; in 1902, Ion Basgan – inginer român, inventatorul forajului rotopercutor; in 1911, Ernesto Sabato – scriitor argentinian; in 1939, Sânziana Pop – prozatoare româna, iar in 1987, Lionel Messi – fotbalist argentinean.
In 1987 moare Virgil Teodorescu, poet si eseist român, membru corespondent al Academiei Române; in 2005, Matei Calinescu – critic si teoretician literar român, iar in 2014, Eli Wallach – actor american.