Temperaturile crescute de afară ne dau bătăi de cap şi am face orice ca să ne mai răcorim puţin. Un duş rece, o îngheţată şi aerul condiţionat la o temperatură cât mai scăzută par să rezolve pentru moment problema.
Însă specialiştii nu sunt de acord şi ne avertizează că toate aceste măsuri nu fac decât să ne agraveze starea de disconfort termic, cauzând chiar grave probleme ale muşchilor şi articulaţiilor.
„Muşchii au un rol vital atât în determinarea mişcării, cât şi în menţinerea unei temperaturi optime a corpului. Iată de ce, atunci când intră în contact direct cu temperaturile scăzute ale aerului condiţionat, muşchii vor lucra mai intens pentru a regla statusul termic al organismului.
Pentru a accentua senzaţia de răcorire, cele mai multe persoane se poziţionează chiar în direcţia în care bate aerul condiţionat sau în lateral. Însă acest lucru nu face decât să creeze un alt disconfort termic şi să determine muşchii tonici să se contracte mai puternic, riscând astfel să rămână încordaţi.
Acesta este momentul în care cele mai multe persoane simt că au rămas „înţepenite”, apar dureri ale muşchilor şi articulaţiilor şi imposibilitatea de mobilizare”, explică Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mişcare.
În acest sens, specialistul ne sfătuişte să ţinem cont de câteva reguli, care să ne ferească de orice pericol:
1. Reglaţi temperatura aerului condiţionat, astfel încât să nu existe o diferenţă mai mare de 10 grade între cea de afară şi cea din casă sau maşină. Problemele tind să apară atunci când diferenţa de temperatură este resimţită de organism ca fiind una foarte mare;
2. Evitaţi contactul direct cu aerul condiţionat şi direcţionaţi-l către mijlocul camerei. Dacă totuşi vă aflaţi într-un mediu în care nu îl puteţi evita, încercaţi să vă protejaţi şi purtaţi o eşarfă în jurul gâtului;
3. Dacă nu aţi respectat aceste reguli şi aţi rămas „înţepenit”, faceţi o evaluare la fizioterapeut pentru a localiza problema şi a o rezolva printr-un program de recuperare medicală ce poate combina diverse tehnici şi proceduri: terapie manuală, laserterapie, electroterapie, masaj, taping etc.
De asemenea, fizioterapeutul Bogdan Goga ne sfătuieşte ca, pe timp de vară, să alegem duşurile fierbinţi, care să obişnuiască organismul cu o temperatură mai crescută, astfel încât, în momentul ieşirii de la duş, temperatura de afară să fie resimţită ca fiind mai răcoroasă.
Şi nu în ultimul rând, să evităm consumul de lichide cu o temperatură mai scăzută de 4 grade Celsius pentru a preveni apariţia altor probleme de sănătate a organismului.
Sursa: www.csid.ro