Oboseala este una din problemele cu care ne confruntăm cu toţii, aproape în fiecare zi. Foarte mulţi oameni adorm greu şi nu reuşesc să se odihnească. Vara vine cu multe avantaje, dar canicula nu este de ajutor când vine vorba de un somn de calitate. Dimpotrivă!
Iată câteva trucuri care te vor ajuta să ai un somn odihnitor, chiar şi într-o noapte în care temperaturile sunt foarte ridicate.
Pune în pat o sticlă cu apă rece
Sticla cu apă caldă este un truc des folosit în lunile reci pentru a ridica temperatura corpului. Pentru lunile de vară, încearcă varianta cu apă rece. Umple o sticlă cu apă, pune-o la congelator şi apoi răcoreşte-ţi aşternuturile cu ea.
Răceşte perna
Înainte de culcare, pune perna într-o pungă şi las-o la frigider timp de 15 minute. Poţi încerca să răceşti un prosop, cu care să înveleşti ulterior perna. O altă soluţie ar fi răcirea pijamalelor!
Un duş rece
Duşurile rece nu sunt cele mai plăcute experienţe, dar când vine vorba de caniculă pot fi unul dintre cele mai rapide moduri de reduce temperatura corpului. Cu toate acestea, cele mai indicate sunt duşurile cu apă uşor călduţă, nu cu apă foarte rece. Dacă temperatura internă creşte prea mult în timpul nopţii, creierul emite un sistem de alarmă şi acela este momentul în care ne trezim.
Alege bumbacul
Alege să dormi în lenjeri de bumbac, deoarece fibrele naturale vor absorbi transpiraţia. Renunţă la pijamalele de satin sau mătase în această perioadă şi optează pentru bumbac – materialul îţi lasă pielea să respire.
Bea un pahar cu apă înainte de culcare
Hidratarea este esenţială în această perioadă. Pe parcursul zilei trebuie să consumi cât mai multă apă, pentru a asigura corpului hidratarea necesară. Perioada înainte de culcare nu ar trebui să facă excepţie. Ţine un pahar cu apă aproape. Dacă eşti agitată noaptea şi nu poţi dormi, deshidratarea ar putea fi de vină.
Stai departe de alcool
În zilele de vară caniculare, un pahar de cidru sau un cocktail poate părea o idee bună. Însă, alcoolul te poate dezhidrata şi poate contribui la un somn agitat. Pentru a asigura un somn de calitate, evită toate acele lucruri care produc o creştere a temperaturii interne a corpului, în special practicarea de activităţi fizice după ora 20.00, mesele prea bogate în grăsimi şi consumul de băuturi alcoolice sau uşor alcoolizate.
Întrerupe orice sursă de lumină
Pentru a favoriza procesul de adormire, evită să îţi expui ochii în faţa unei luminozităţi prea intense la sfârşitul serii. Acest detaliu se aplică şi pentru lumina care provine de la anumite tipuri de ecrane. Ar fi de preferat să nu mai foloseşti tableta sau telefonul înainte de a merge la culcare, cu atât mai mult cu cât aceste aparate produc la rândul lor căldură.
Sursa: www.csid.ro