Oboseala este o stare tot mai des resimțită în special de tineri și mai ales vara. Aceasta cunoaște mai multe forme: cronică, mentală sau doar musculară. Indiferent de forma sa, oboseala poate să facă dintr-o zi prosperă una în care să nu îți dorești să te ridici din pat.
În cazul oboselii musculare, mușchii nu mai reacționează la informațiile pe care creierul le transmite, astfel apar crampele și durerile la nivelul musculaturii.
Lipsa de energie
Energia oferită musculaturii ste dată de glucoza și oxigenul prezente în corp. O lipsă a unuia dintre aceste componente va ajuta la instalarea oboselii musculare. Practic, fără unul dintre acești componenți corpul tău nu va putea susține un efort fizic, iar o activitatea mai solicitantă va epuiza stocurile de glucoză existente în celulele musculare, fapt care va accentua senzația ta de oboseală.
Fierul asigură transportul de oxigen în sânge
Un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului tău, în cazul în acre acesta lipsește o perioadă îndelungată din organism va contribui la o scădere considerabilă a tuturor performanțelor tale. Pentru a evita această situație alege să consumi alimente cu un conținut bogat în fier, astfel carnea, fructele uscate, cerealele sau varza nu ar trebui să îți lipsească din dieta ta zilnică.
Magneziul asigură buna funcționare a organismului
Ajută la fixarea mineralelor în organism, împiedică apariția contracturilor musculare. Carența acestui mineral se va concretiza prin oboseală musculară, o recuperare mai lungă și anevoioasă.
Alege să te relaxezi periodic, o ședință de masaj terapeutic te va ajuta să te concetrezi mai bine și să îți hrănești toate celulele organismului, am ales că masajul acționează și asupra sistemului limfatic și circulator.
Nu evita ciorapii compresivi
O bună modalitate de a combate oboseala musculară, sunt ideali și pentru a susține activitatea sistemului limfatic. Alege să îi porți de fiecare dată când ești nevoit să stai mult timp în picioare sau trebuie să te deplasezi pe distanțe mari.
Seara folosește uleiuri esențiale precum lavandă, eucalipt, mentă su arnică pentru a destinde musculatura picioarelor și bucură-te de un moment de liniște doar tu cu tine.
Ce este oboseala acută?
Un mecanism de apărarea a organismului tău atunci când simte că este suprasolicitat. Starea de oboseală poate fi accentuată de lipsa unui somn bun calitatitiv sau de un efort fizic prelungit fără perioada necesară de pauză. Cea mai mare problemă a acestei afecțiuni fiind dificultatea de concentrare, creșterea sensibilității la durere, senzația tot mai mare și des întâlnită de iritare la nivel ocular.
Evită pe cât posibil să stai nemâncat, fără să te odihnești corespunzător. Este indicat să dormi cel puțin7-8 ore pe noapte și dacă este posibil nu sări peste somnul de frumusețe din timpul zilei, măcar 30 de minute.
Înainte de antrenamente consumă carbohidrați de calitate care să te ajute pe parcursul orei de sport să îți susțină organismul.
Apelează la o pernă electrică pe care să o aplici pe zona unde ai lucrat mai intens pentru a intensifica circulația sangvină după efort.
Nu sări peste streching-ul de la finalul antrenamentului fizic, ideal ar fi ca orice zi din viața ta să înceapă cu cel puțin 10 minute de stretching.
Sursa: www.clicksanatate.ro